Despre costume neopren si inotul in ape deschise

A venit primavara, s-au dezghetat apele, dupa luni de hibernare in bazin (hibernare activa, da?) vine vremea sa iesim la scaldat afara, la aer curat, la apa tulbure, dar fara clor, la soare ... la tantari. Da ati ghicit, mergem sa inotam in lac (aoleu!).

Pentru unii e simplu, cica au copilarit prin balti, inteleg ca in Colentina se inota de zor prin lacuri inca dinainte de a invata sa mergi (eh, nici chiar asa) si ca iti castigai respectul prietenilor din cartier doar dupa ce traversai inot nu mai stiu care lac de pe acolo, ca sunt multe, o salba intreaga. Altii cica au copilarit pe la Dunare unde toata vara stateai in apa. Ei, nu e si cazul meu. Sunt pitestean, da, avem bazin olimpic, insa eu de mic luasem o teama de apa si n-am mai calcat pe acolo decat incepand cu ultimii 3 ani. Dar daca vreau triatlon trebuie sa si inot, iar in bazin acest lucru chiar imi place. Dar daca vreau triatlon trebuie sa inot si in lac, mai ales in lac. Văleu!

Hai ca n-o fi ala negru asa de negru (negru pentru ca poarta neopren :))  asa ca incep sa imi organizez iesirea in ape deschise. Prietenii de la Pegas Triatlon Club au initiat inca din luna aprilie iesirile bilunare in lacul Buftea, deci avem si cadru organizat sa ne desfasuram. Mai aveam nevoie doar de un costum de inot din neopren pentru ca in lac apa nu e chiar calda, 13 grade in aprilie este considerata o temperatura buna daca esti echipat corespunzator.

Ce este un costum neopren?

Este un costum de inot dintr-un material special care iti asigura protectia termica atunci cand apa este mai rece de, sa zicem, 24 de grade. In plus sporeste si flotabilitatea ceea ce inseamna ca vei pluti mai usor si ca inotul tau va fi ceva mai rapid. 

Cum il alegem??

Exista 3 variante:
- full cut - adica esti imbracat de la gat pana la picioare;
- sleeveless - adica fara maneci, poate mai comod pentru ca nu ai nici o jena atunci cand dai din brate, dar poti ingheta daca apa e rece;
- short cut - fara maneci si fara picioare, util vara, atunci cand apa are temperatura ceva mai ridicata.

Atentie! pentru triatlon aveti nevoie de un neopren (wetsuit in engleza) pentru inot! Pe piata se gasesc si costume neopren pentru scufundari, navigatie sau alte sporturi acvatice, care nu sunt la fel de practice pentru inot ca unul dedicat si va pot incomoda in miscarea bratelor si a picioarelor.

Eu am ales un model integral ca sa il folosesc de primavara devreme pana toamna tarziu. La vara cand o fi prea cald se poate si fara deci stati linistit, nu ma voi supraincalzi :)

Este important sa probam?

Eu spun ca da, e ceva mai complicat decat daca ti-ai achizitiona un tricou sau o jacheta, trebuie sa vezi cum te simti in el, daca te strange, daca e prea larg, daca vine bine la umeri. In Romania oferta e destul de restransa insa la SportGuru gasim marca Zoot, iar la Pegas gasim Sailfish si putem proba. Prima mea senzatie, dupa ce l-am imbracat cu greu, a fost ca ma strange, ca ma simt ca un gogosar, dar dupa cateva explicatii ale reprezentantului SportGuru am aflat ca de fapt costumul de neopren este "second skin" si ca asa trebuie sa fie, lipit de tine, altfel s-ar umple cu apa ... si te-ai transforma intr-o balena :))

Si acum sa intram in baltoaca...

A venit si ziua cea mare, intr-o miercuri de mai, 13 mai, zi cu noroc, pe seara dupa ce am terminat de prestat la coporatie, ne-am indreptat cu mic cu mare catre Buftea, Calatoria a decurs fara peripetii, peisajul e frumos, drumul e liber, "nu mai bine ne oprim la o bere pe undeva?" Ca sa spun drept aveam ceva temeri, deh lacul nu e bazin, nu ai culoare peste tot de care sa te tii, are o adancime necunoscuta pe care nu mi-as dori sa o aflu, e intins in lung si-n lat, e asa si pe dincolo. Din fericire Ciprian si Irina erau si ei la prima experienta cu lacurile deci ne vom ineca impreuna (Doamne fereste!).

In fine ajungem, asta e lacul, il stiam pentru ca venisem cu o zi inainte sa il vad (si ca sa fac putina miscare pe bicicleta), mie imi place tehnica pasilor mici, prefer sa fac gradat lucrurile. Ne dezbracam, ne punem neoprenele (asta se invata in timp, nu va iesi perfect din prima) si ne pregatim de lansare. Cativa curajosi erau deja in apa si striga la noi, "hoo, stati usor ca nu-i simplu", Irina se sperie si zice ca nu mai intra, Ciprian e si el cam verde la fata :), Cosmin ne imbie cu o tuica.

Bai, vrem sa fim Ironman sau ce? Ce atatea vaicareli, e un lac pana la urma, stim sa inotam, hai la apa! Imi iau inima in dinti si cobor treptele pontonului, bag talpile, imi trag ochelarii peste ochi si ma scufund cu totul. Nah ca am facut-o si pe asta, acum pot sa ies? :)) NU! Intra si Irina, intra si Ciprian, suntem in efectiv complet. Baietii plus Andreea pleaca la o tura pana pe malul opus, eu prefer sa raman aici si sa explorez lacul de-a lungul malului pentru a ma obisnui cu neoprenul si a avea o siguranta psihica in caz ca.. Costumul intradevar ma face sa plutesc mai bine, initial mi-a intrat ceva apa pe la gat si s-a scurs pe spate, inteleg ca e normal. Incep sa dau din brate avand malul in partea dreapta si ma duc cateva zeci/sute de metri. Pentru orientare schimb din cand in cand stilul in bras ca sa tin capul afara si a observa imprejurimile.

Mi se pare ca m-am descurcat onorabil si ma intorc la ponton, Irina face si ea progresa dupa mai putin de o ora de stat in apa, happy, happy, joy, joy. Vin si 'profesionistii' din larg si iesim, urmeaza proba "dezbracatul de neopren" si lupta cu tantarii, nu inainte de a imortaliza momentul:

eu, foca :))
Au mai urmat cateva incursiuni in adancurile intunecate, cu cat stai mai mult in lac cu atat progresezi mai usor si te simti mai confortabil, inotul se invata in apa nu citind articole pe net! Apa este curata, nu sunt serpi, rechini sau alte vietati periculoase, singura recomandare ar fi sa nu mergeti singuri si sa aveti grija la ambarcatiuni motorizate, recomandabil ar fi sa purtati dupa voi o minge mare gonflabila, colorata, pentru a fi vazuti,  Si uite asa joi 21.05, la a treia iesire am reusit si prima traversare a lacului, un pas mic pentru moment, un pas mare pentru viitor. Trebuie doar sa ai putina incredere in antrenamentul pe care l-ai facut atatea luni si sa te adaptezi, in fond e tot apa, e normal sa ne temem la inceput, e instinctul de conservare, insa avem o capacitate mare de adaptare la lucruri noi.

Voi incerca sa ies cat de des pot la balta, ca sa fiu sincer m-as muta la Buftea o perioada :), mai sunt 5 saptamani pana la Oradea si simt ca visul poate deveni realitate. Daca vreti sa mergem impreuna la Buftea dati un semn sau urmariti grupulSucces la inotat in ape deschise si happy training :)



Daca va place ce cititi pe aici nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.



Delivered by FeedBurner

Comentarii

  1. Buna, nu e nevoie si de ciorapi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, picioarele nu mi-au inghetat niciodata. Daca temperatura apei ar fi mai jos de 15 grade probabil ca ar fi nevoie.

      Ștergere
  2. buna ziua ,doresc sa cumpar un costum de neopren pentru apa rece , pentru piscinasezon mai iunie septembrie unde dimineata apa este undevala18grade,doresc unsfat de la dvs ,care ar fi mai potrivit si deunde sepoate cumpara afar adedechatlon, unde probabil vor aduce darmai tarziu vamultumesc mult pentru ajutor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      www.sportguru.ro
      http://www.triatlon.info.ro/magazin-online/
      sau ca al meu de aici http://www.wiggle.co.uk/orca-trn-thermo-wetsuit-wiggle-exclusive/

      Ștergere
    2. va multumesc mult , va doresc un weekend insorit!

      Ștergere
  3. salut.. sunt in cautarea unui costum din neopren pentru skijet. ma intereseaza pentru perioada aprilie mai si septembrie octombrie. ce crezi ca ar fi mai bun 3mm sau 5mm ? apa e undeva la 16 grade acum dar pe mine ma intereseaza sa nu-mi fie frig de la vant cand sunt ud. merci frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Nu am facut niciodata skijet, asa ca nu stiu exact cam ce temperatura resimti in mers. Ma gandesc ca unul de 5 mm ar fi mai potrivit pentru primavara/toamna. Dar cel mai bine ar fi sa ceri o parere pe forumurile pasionatilor acestui sport ca sa faci alegerea potrivita.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.