Toamna în Piatra Craiului

Ziua 1: Zarnesti - Fântana lui Botorog - cabana Curmătura (banda galbena, 2 h) - Varful Turnu (punct rosu, 2 h) - Padina Popii (punct rosu, 30 min) - coborare la Curmatura (banda albastra, 1 h 30 min), Zarnesti prin Prapastiile Zarnestiului (banda albastra, 2 ore). Harta aici.
Ziua 2: Plimbare prin satul Măgura

Piatra Craiului in vreme de toamna este absolut superba. Bineinteles ca orice anotimp are farmecul sau, iar Piatra Craiului este oricand placuta si spectaculoasa, insa toamna cred ca este cel mai placut peisaj pentru ochii privitorului.


De cativa ani de zile imi doream sa ajung la munte in vreme de toamna si sa ma bucur de pastelul creat de padure, in combinatii de galben, verde si ruginiu. Numai ca mereu ratam si ajungeam cu 1-2 saptamani mai tarziu, dupa ce frunzele incepeau deja sa cada. Acum stiu sigur: perioada ideala de admirat peisajul de toamna la munte este in a doua si a treia saptamana din octombrie.
Sunt mai multe zone in care poti admira culorile toamnei. Dar dupa ce am vazut in Piatra Craiului cred ca experienta merita repetata an de an. Unu, pentru ca poti urca pe munte prin padurea colorata si doi, pentru ca poti admira panorama, avand un cadru cadru mai larg, din localitatea Magura.


Ziua 1

Am ajuns la Zarnesti si apoi in Prapastiile Zarnestiului dis-de-dimineata si am inceput sa urcam de la Fantana lui Botorog spre cabana Curmatura, prin padure pe traseul marcat cu banda galbena. Toate conditiile dorite erau indeplinite: soare, cer senin, munte, padure intens colorata in nuante de toamna.




Am urcat prin padure incetisor pentru a surprinde in fotografii copacii galben-ruginii. Dupa vreo ora padurea s-a terminat si am ajuns intr-o poiana unde este si o stana. In zare se vedea creasta Pietrei Craiului pe care aveam sa ne cataram.




Am continuat pe banda galbena si am intrat din nou in padure. Peste 50 de minute ajungeam la cabana Curmatura. Pauza de 15 minute pentru a manca. Ne-au intampinat cei doi dulai care se intindeau la soare.


Ne-am umplut bidoanele cu apa pentru ca pe creasta Pietrei Craiului nu sunt izvoare si am pornit pe langa cabana pe marcajul cu punct rosu, spre Varful Turnu. Traseul urca 20 de minute prin padure pana la un punct de belvedere de unde se zareste drumul spre cabana Plaiul Foii.



Am continuat urcarea ocolind niste brazi doborati de furtuna dupa care a inceput catararea. Traseul care duce la Varful Turnuri este foarte tehnic, destul de vertical. Necesita atentie la catararea pe stanci si este exlus sa il parcurgeti pe ploaie, atunci cand stanca este uda si alunecoasa. In locurile mai periculoase sunt instalate cabluri de care sa te tii cand urci.









Catararea a durat aproximativ o ora si s-a incheiat la Vf. Turnu, altitudine 1923m. Am facut aici o pauza de regrupare si ca sa ne mai tragem sufletul.




De la Turnu am mers pe creasta si printre jepi spre Varful Padina Popii (2025m) la care am ajuns in 30 de minute.




Era ora 3 dupa-amiaza si pentru ca noi nu gasisem cazare la cabana Curmatura si trebuia sa ajungem in Zarnesti inainte sa se intunece am considerat ca nu mai este timp sa ajungem pana la Vf. Ascutit si am decis sa coboram din Padina Popii pe traseul banda albastra, spre mahnirea lui Daniel care avea ceva recorduri personale de doborat.
Coborarea serpuieste prin padure si dureaza cam o ora si jumatate pana la cabana Curmatura. Odata ajunsi la cabana, la poalele crestei care de aici de jos ti se pare inabordabila, practic muntele se vede ca un perete vertical in fata ta, am inceput sa ne uitam cu binoclul si sa dezbatem intens intrebandu-ne pe care varf eram noi cu 2 ore in urma?



Dupa ce ne-am elucidat, mai mult sau mai putin, am urmat traseul marcat cu banda albastra care coboara intai prin padure si apoi prin Prapastiile Zarnestiului, pana la cabana Gura Râului unde am ramas peste noapte.



Cabana este primitoare, se prepara mancare calda pana la ora 22, iar gazdele sunt ospitaliere.


Ziua 2

Duminica ne-am trezit ca intr-o dimineata de weekend, am mancat la cabana si am plecam cu masina pe drumul ce urca de la Fântana lui Botorog spre satul Măgura, aproximativ 15 minute.
Am lasat masina sus si pornit intr-o plimbare prin sat de unde am putut admira in intregime Piatra Craiului.
Pozele de mai jos nu mai au nevoie de comentarii :)









Dupa mai bine de o ora de plimbat prin Măgura am luat drumul inapoi spre casa, bucurosi de cele vazute. Cu siguranta voi mai veni in Piatra Craiului si in toamnele viitoare.

Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii