La cabana Negoiu

Locatia: Cabana Negoiu, Fagaras
Traseu: Porumbacu de Sus, Cabana Negoiu (triunghi albastru) 1h 30 min

Se apropia cu pasi repezi ziua nationala a Romaniei asa ca s-a organizat traditionala excursie de 1 decembrie. De aceasta data am ales cabana Negoiu pentru ca nu fusesem niciodata si merita vazuta. Mai ales ca este de vanzare si nu se stie daca viitorii proprietari vor mai fi atat de pasionati incat sa intretina o cabana de munte si sa o mentina in circuitul turistic montan. Sa speram totusi ca vom mai avea ocazia si in viitor sa mergem aici.

Cabana Negoiu se afla in masivul Fagaras. Cel mai accesibil traseu, mai ales ca e si iarna, este din localitatea Porumbacu de Sus. Am plecat cu trenul de 6:15 din Gara de Nord si la 9 eram in Brasov. De aici am luat un microbuz ce mergea spre Sibiu si am coborat la Porumbacu de Jos. Pentru a ajunge la intrarea in traseu mai sunt 20 de km de mers pe un drum forestier. Se puteau merge si pe jos dar ar fi necesitat timp cam mult, asa ca am preferat sa apelat la piratul Nelu "care nu sare calul" asa cum scria pe forum. Cand l-am sunat Nelu era ocupat cu ceva treburi, dar ni l-a recomandat pe rechinul Johnny, care la randul sau nu a sarit calul :)). Omul a fost de treaba, ne-a dus cei 20 de km, i-am platit suma pe care ne intelesesem la telefon si toate bune. Johnny este lautar dupa cum s-a recomandat si in masina asculta muzica lui cantata de el :))


De la fosta cariera de marmura ce se vede intr-un perete in partea dreapta se merge inca 15-20 de minute pe drumul forestier, dupa care incepe urcusul prin padure. Traseul este marcat cu triunghi albastru si dureaza potrivit indicatorului 1h30min - 2ore.



Poteca serpuieste prin padure, pe sub covorul proaspat de frunze galbene. Se urca aproape continuu. Eu cu Bury am marit putin pasul si dupa 1 ora si 30 de minute am zarit cabana in varf de munte. De jur imprejurul ei se vedeau crestele Fagarasului, incarcate cu zapada. Atentie, la cabana este un "caine nervos" dupa cum scrie si pe placuta asa ca nu ar fi bine sa treceti prin raza lui de actiune. Este un indicator care ne indruma spre intrarea in cabana.



Peste 30 de minute a ajuns si restul grupului si dupa ce ne-am cazat am sarbatorit cu o tuica.

Cabana Negoiu are doua etaje si peste 100 de locuri. Este cald si curat insa conditiile sunt modeste, dar este explicabil fiind situata in varf de munte fara drum de acces cu masina. Pentru muntomani este suficient ca gasesc aici mancare calda si un loc primitor, retras de aglomeratiile urbane.
Am mancat, ne-am jucat un joc carat de acasa si am avut grija sa mergem din cand in cand sa bagam un lemn in soba ca sa nu se stinga focul. Seara Ionut si-a exercitat abilitatile artistice, facand cateva poze spectaculoase cu noul sau vechi aparat.


Ziua 2

Ne-am trezit pe la 8 si am scos din rucsaci cele 4 steaguri tricolore pentru ca o data pe an este ziua Romaniei si trebuie sarbatorita cum se cuvine. Am fredonat apoi cateva cantece patriotice pentru inviorare si am coborat sa mancam.
Intre timp a inceput sa ploua cu galeata dandu-ne peste cap planul de a face un traseu. Pe la 11 ne-am hotarat totusi sa iesim. De langa cabana pornesc mai multe trasee spre refugiul Caltun si Vf. Negoiu sau spre cabana Barcaciu. Noi am ales sa urcam pe Varful Serbota pe un traseu de 3 ore marcat cu banda albastra. Intre timp ploaia si lapovita s-au mai domolit. Urcusul prin padure a fost placut, dar apoi am iesit in zona de jnepenis unde erau portiuni de zapada. Tot urcand am intalnit si gheata si am considerat ca e mai bine sa nu urcam.


Ne-am intors spre cabana si am urmat apoi traseul triunghi albastru ce duce la Balea prin Caltun si Strunga Dracului, propunandu-ne sa ajungem pana la cascada ce se vedea de pe geamul cabanei. Traseul este deosebit pentru ca trece peste 12 poduri construite deasupra unei prapastii.


Pana la cascada am facut 45 de minute in mers normal. De aici se vede de o parte valea si de partea cealalta cascada. Traseul  continua in urcare spre Caltun. Am facut din nou niste poze pana cand ceata ne-a acoperit si ne-am intors.








Dupa ce am facut focul am coborat sa preparam o masa traditional romaneasca, cu fasole, sunculica, ceapa, tuica si vin. Lume multa si voie buna. Atmosfera s-a inviorat odata ce Ionut a intrat in rolul de DJ si si-a oferit cardul cu muzica spre a servi bunei dispozitii. Ciocarlia, calusul si perinita au rasunat in toata cabana si au sporit vanzarile de vin fiert. Steagurile tricolore au fluturat prin toata sala.






Ziua 3

Duminica de dimineata cerul era senin si soarele stralucea, numai bine de urcat in creasta, dar noi trebuia sa plecam spre casa. Ne-am pozat in fata cabanei si am coborat pe traseul pe care venisem.




Am vorbit cu Johnny sa vina sa ne recupereze pe la ora 1, asa ca am mai mers pe drumul forestier vreo doua ore. La 1 ne-am urcat in masina care ne-a dus la gara din Avrig. de unde am luat trenul pana in Bucuresti.

P.S. acest jurnal a fost scris in tren pe drumul de intoarcere

Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii