Revelion 2013 in Parang

Data: 29 decembrie 2012 - 2 ianuarie 2013
Locatia: statiunea Parang
Traseu: Parang - Parangul Mic banda rosie, 1 ora si 30 de minute mers relaxat

Iata ca a venit si sfarsitul anului 2012 si cum meritam o vacanta dupa atata agitatie (vezi aici 2012) am plecat cu mic cu mare in Parang pentru a ne relaxa putin si a schia.
Desi distanta pare mare, cu trenul de noapte din Bucuresti timpul trece cat ai clipi si ne-am trezit de dimineata in Petrosani. In gara am intalnit un nene care ne-a facut rost de o masina ce ne-a transportat cei 10 km pana la Hotel Rusu, de unde se ia telescaunul spre statiunea Parang. Noroc cu el pentru ca altfel nu stiu cum am fi incaput in taxi cu atatea schiuri, mancare si rucsaci, ne facusem provizii serioase pentru o saptamana. Pretul telescaunului este de 12 lei.

Ne-am cazat la Pensiunea La Bibanu pe care o recomand tuturor pentru ca ofera conditii bune de cazare, este cald si placut, iar cabanierul Adi este un tip de treaba. Aceasta cabana se afla imediat langa vila Parang, la 5 minute de partie. In plus peisajul vazut pe geam este superb.







Nerabdatori am pornit spre partii, insa zapada nu era chiar stralucita. De fapt ne asteptam pentru ca am mai avut aceasta surpriza in urma cu cativa ani la Straja, tot de revelion. Se pare ca in ultimii ani in decembrie nu mai avem zapezi ca altadata, probabil din cauza modificarii climei. Cea mai buna perioada de schi incepe din luna ianuarie. Totusi am schiat destul cat sa ne facem pofta, cu atentie pentru ca erau portiuni cu gheata.

Am aflat ca in zona Parang s-a demarat un amplu proiect de construire a noi partii si instalatii de transport. Deja s-au instalat stalpii pentru noul telescaun sau telegoldola, se va crea o partie care incepe chiar de pe varful Parangul Mic, iar in viitor va exista o telegondola care va aduce turistii in statiune direct de la gara din Petrosani. De asemenea in Straja se lucreaza de zor la noi partii, iar la Obarsia Lotrului (Voineasa) deja a fost data in folosinta o partie lunga cu instalatii moderne. In cativa ani, daca se vor respecta planurile, vom avea in Romania un domeniu schiabil serios, pe masura muntilor pe care ii avem.

In doua dintre zile am facut trasee pe munte. Urmand marcajul banda rosie am pornit spre varful Parangul Mic. In prima zi ceata ne-a impiedicat sa ajungem pe varf pentru ca devenise foarte deasa si oricum nu am fi vazut nimic, asa ca ne-am intors.








Asa ca am incercat din nou ziua urmatoare cand cerut era senin si am reusit sa ajungem pe varf intr-o ora si jumatate, mers lejer. Peisajul este superb, se pot vedea toti muntii din zona.











Spre bucuria nostra intr-una din seri s-a deschis o partie chiar in spatele cabanei unde stateam, proaspat batuta cu ratracul. Aici nu se schiase deloc pana acum iar zapada a fost numai buna. Cum am aflat am dat buzna afara si ne-am bucurat de 2 ore de schiat.



Sosise si ultima zi a anului asa ca Buri si-a pus in valoare calitatile de bucatar si a preparat un preafrumos tort.


La miezul noptii am iesit afara si am intalpinat cum se cuvine noul an. Aveam in fata panorama cu orasele de pe Valea Jiului care parca luasera foc de la atatea artificii. La multi ani 2013!







Au mai urmat doua zile de schi in care multi dintre noi au deprins tainele datului cu placa sau cu schirile. Iar apoi lungul drum catre casa. Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea-asa :)


Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.