Tu stii sa acorzi primul ajutor?

Cu siguranta te-ai intalnit cel putin o data pana acum cu cazul in care o persoana lesina pe strada sau cade cu bicicleta si isi rupe o mana sau se ineaca cu ceva si nu mai poate respira. Accidente se pot intampla in cele mai neasteptate locuri si momente. Fiecare dintre noi se poate simti dintr-o data rau. Stii ce sa faci in cazul acestor situatii? Ai putea sa ajuti o persoana aflata intr-o situatie dificila sau doar te uiti neputincios? Dar daca una din persoanele iti este frate, mama, fiica, bunic, prieten?


Ei bine nici eu nu stiam mare lucru despre cum as putea oferi primul ajutor unei persoane aflate intr-o situatie critica. Am cautat pe net si am gasit cursuri de prim ajutor organizate de Crucea Rosie Romana.

M-am inscris la aceste cursuri si in 2 zile am invatat:
- cum sa ajut pe cineva care si-a pierdut cunostinta
- cum sa ii verific pulsul si in cazul in care nu respira si nu are puls sa incerc sa i le restabilesc pana la sosirea ambulantei. 
- cum sa actionez in caz ca un copil a inghitit ceva si nu mai poate respira sau daca s-a oparit cu apa fierbinte. 
- am invatat ce este o fractura, luxatie, entorsa, ce este o arsura de gradul I, II sau III si cum pot interveni pentru a imobiliza victima si a-i oferi primul ajutor pana la sosirea echiapajelor medicale. 
In plus, pe langa faptul ca am capatat notiunile teoretice, am facut si practica pe manechine si pe colegii de curs. Practica este de 10 ori mai utila decat citirea unor materiale, mai ales intr-o astfel de situatie in care nu ai mult timp la dispozitie si nici nu poti face zeci de incercari pana sa "iti iasa".

Mie aceste tehnici mi se par de bun-simt si consider ca oricare dintre noi ar trebui sa aiba cunostinte minime de prim ajutor care intr-o anumita situatie pot face diferenta intre a fi sau a nu mai fi in viata. Fara ele cred ca doar putem privi neputinciosi cum cineva sufera langa noi, dandadu-ne cu parerea si regratand ca nu stim cum sa il ajutam. Iar uneori momentul sosirii ambulantei poate fi prea tarziu...

Cursul se face in Bucuresti (dar si in alte orase, consultati site-ul), dureaza 12 ore facute in 2 zile si costa 150 de lei. Lectiile sunt predate de medici atestati, iar Crucea Rosie pune la dispozitie toate materialele necesare (manechine, defibrilator, fasa, atele, sala de curs etc.). La sfarsitului cursului am dat examen teoretic si practic si am intrat in posesia unei diplome care atesta ca sunt instruit sa acord prim ajutor de baza.

Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii