M-am înscris la IRONMAN

Pe principiul "daca visele tale nu te sperie inseamna ca nu sunt suficient de mari", m-am inscris la IRONMAN!

Dragi prieteni, tineam sa va impartasesc de ceva vreme acest lucru, unii dintre voi stiau deja. Faptul ca acum ati aflat si ca anuntul este public ma ajuta si pe mine sa raman motivat si ma va impinge sa ies din casa mai usor chiar si atunci cand afara e viscol sau arsita, cand dimineata e prea intuneric pentru a ma trezi la 6, cand ... eh dar gata cu atatea scuze. Va rog sa nu ma strigati pe strada cu apelativul "ironman", deocamdata sunt doar aspirant, mai e mult pana acolo, mult de tot. Dar incepand din seara zilei de 27 iunie voi primi cu placere orice formula de adresare doriti :))

IRONMAN este o nebunie (in sensul pozitiv bineinteles), este unul din lucrurile acelea care ti se par imposibile la inceput, dar pe care ceva din interiorul tau te impinge cu determinare sa il faci. IRONMAN este o aventura, este o calatorie, este un stil de viata si o stare de spirit, este unul din visele pe care le am de ceva vreme si asta de cand am aflat ca exista pe pamant asa ceva. Ma infioara numai gandul ca voi participa la cea mai lunga si mai grea proba sportiva de anduranta din lume: 3,86 km de inot, 180 km de ciclism si 42,2 km de alergare, toate in maxim 17 ore (uneori 16). Am insa la dispozitie 10 luni ca sa ma pregatesc pentru a deveni om de otel. Sunt convins ca se vor intampla multe lucruri interesante pe parcurs si ca imi voi schimba destule obiceiuri (sper ca intr-unele mai bune), sunt de asemenea 100% convins ca persoana care in va ajunge la linia de finish va fi total diferita de cea de acum. Asa ca a sosit momentul sa pornim la drum. Notati in calendar: 27 iunie 2015, Oradea, Romania!



Ce urmeaza? Mai mult sport, mai multa organizare, mai multa bucurie :)

Principiul este simplu in teorie: viseaza, planifica, actioneaza!

Pasul 1: Viseaza! Pai daca tot imi doream sa particip la asa ceva (cei mai apropiati stiau de multa vreme de acest plan care insa nu avea un termen de executie si niste pasi bine definiti) am decis ca e momentul sa fac ceea ce mai facusem o data, prin 2012. Asadar la fel cum am facut inainte sa alerg primul meu maraton, primul pas a fost sa ma inscriu. Nu a fost asa de usor precum ar parea, am avut multe tentative de a da inapoi si de a nu face pentru moment asta, ma sperie si acum gandul participarii la un astfel de concurs (concurs cu mine insumi), dar am reusit sa fac primul pas, acum nu mai pot da inapoi (si nici nu vreau sa dau inapoi), in fond imi doresc sa fiu IRONMAN.

Pasul 2: Planifica! Am inceput deja sa caut planuri de antrenament, am cateva si incerc sa concep o strategie pentru ca totul sa mearga asa cum imi doresc. Maratoane alerg, la bicicleta ma descurc km buni, am de lucrat insa mult la inot unde sunt eram aproape zero, dar unde incep sa fac pasi si sa vad un progres. Apoi nu mai trebuie decat sa imbin totul in 226 de km de placere! Simplu, nu? Asa zic si eu :)

Pasul 3: Actioneaza! Am visat, am planificat, m-am inscris, de acum incolo va trebui sa urmez planul pentru ca pe 27 iunie 2015 sa pot ridica mainile deasupra capului si sa strig tare "AM REUSIT!"


Ce este IRONMAN?

IRONMAN este cea mai lunga proba de anduranta din lume si presupune 3,86 km de inot, 180 km de pedalat si 42,2 de alergare, toate in 17 ore (uneori 16). In total 226 de km.
<< A luat fiinta in 1970 dintr-o controversa: cine sunt cei mai inzestrati, alergatorii sau inotatorii? John Collins, un comandant din Fortele Navale Americane i-a bagat si pe ciclisti in discutie, citind ca Eddy Merckx, ciclistul belgian, a avut cea mai mare absortie a oxigenului dintre toti atletii analizati vreodata. Chiar atunci si-a dat seama ca daca ar fi combinat cursa de inot Waikiki Roughwater cu cea de ciclism de la Oahu Around the Island si cu maratonul Honolulu ar fi avut testul suprem pentru a rezolva disputa. Primul care termina cursa urma sa fie numit IRONMAN.
Un an mai tarziu 15 concurenti se aliniau la start in Oahu, Hawaii, 12 reusind sa o termine. Castigatorul a fost Gordon Haller, sofer de taxi, care a terminat cursa de 226 km in mai putin de 12 ore.  Cursa care a avut loc in anul urmator a atras atentia unui jurnalist care era in trecere si care a scris un articol pentru Sport Illustrated, descriind atmosfera si inspirand astfel sute de participanti sa concureze in 1980. In 1981 cursa a fost mutata de la Oahu in locul in care se tine si in prezent, mai putin populata Insula Hawaii sau Insula Mare cum mai este numita. Canalul american de televiziune ABC si-a manifestat interesul de a difuza cursa. Si in 1982 a inceput legenda. >> - pasaj extras din cartea "O viata fara limite - calatoria unui campion mondial", Chrissie Wellington, aparuta la editura Preda Publishing

Ce este un triatlon?

Triatlon = competitie sportiva ce presupune parcurgerea de care triatlonisti a trei probe sportive: inot bicicleta si alergare, una dupa alta.
Triatlonist = persoana care nu intelege ca un singur sport este suficient de greu :))
IRONMAN = triatlon pe distanta lunga

De ce vreau sa fac asa ceva?

E greu de zis, ca sa fiu sincer nu stiu, nu sunt sigur nici eu de ce, dar stiu ca vreau si ca ceva din mintea mea ma indeamna sa fac asta, poate:
  • pentru ca vreau imi dovedesc inca o data ca pot, ca pot sa ma organizez, sa imi organizez timpul si sa ma antrenez asa cum imi doresc, nu ma pot prezenta acolo oricum, neantrenat corespunzator am toate sansele sa bat drumul degeaba. 
  • pentru ca vreau sa imping limitele fizice, mentale, spirituale mai departe decat au fost impinse vreodata pana acum. Limite? Care limite? Nu exista limite!
  • pentru ca nu exista "nu pot" ci doar "pot".
  • pentru ca vreau sa invat sa inot bine, este o provocare sa te pregatesti pentru triatlon atunci cand nu stii mai deloc sa inoti. 3800 m de inot? Da!
  • pentru ca persoana de la finalul cursei va fi total diferita de cea de acum.
  • pentru ca IRONMAN este o provocare la mai bine, la a descoperi lucruri noi despre ceea ce putem face si a deveni oameni mai buni.
  • pentru ca dupa ce am citit cartea lui Chrissie mi-a ramas in minte o replica: sa nu ramanem niciodata cu intrebarea "ce s-ar fi intamplat daca?" fara a afla si raspunsul.
  • pentru ca vreau sa experimentez toate trairile de care un participant are parte de-a lungul cursei, inaintea ei, cat si dupa, emotiile, efortul, starile prin care treci in fiecare moment al cursei. Deja stiu de la maraton ce inseamna, dar acum va fi de trei ori mai mult.
  • pentru ca imi place triatlonul, am participat deja la unul si mai vreau, mai vreau, mai vreau!
  • pentru ca ma incanta ideea de a termina o astfel de cursa. Una?! asa ziceam si cand ma pregateam de primul maraton :))
  • pentru ca am citit pe nerasuflate autobiografiile lui Chrissie Wellington si Macca si m-au facut sa nu mai am stare si sa imi doresc sa fiu si eu asa, pentru ca de fiecare data cand recitesc pasaje imi place la fel de mult ca atunci cand le-am descoperit pentru prima data, pentru ca inregistrarile de la finalele Ironman Kona Hawaii sunt cele mai bune filme si le vizionez de fiecare data cand pedalez in casa. Cine nu o stie pe Julie Moss? Pentru ca IronWar, recent aparuta la Preda Publishing, a pus capac!
  • pentru ca am parcurs cu placere si admiratie de-a lungul timpului articolele scrise de Silviu MartinAnka Berger, Mugur Fratila, Cristian Bostina, Adina Marton, Andrei Rosu, Roxana Lupu, Razvan StaicuTudor Butu, Ioana Molnar, Sebastian Butcovan, Andreea Calugaru, Catalin, IronTeam, Rares RaducuTheChallenge (ordinea este pur intamplatoare si voi mai adauga si altele).
  • pentru ca vreau si eu sa fac parte din familia Ironman si din acel infim procent 0.001% de oameni la nivel mondial care au avut curiozitatea si curajul sa incerce.
  • pentru ca atunci cand vezi ca persoane care au suferit diverse accidente care de care mai neplacute sau care sufera de cancer ori ALS se ambitioneaza si termina un Ironman, eh atunci nu poti gasi scuze ca e prea dificil. Ei sunt un exemplu viu al spiritului'nu te dai batut niciodata', ei sunt eroii Ironman.
  • pentru ca de ceva vreme parola mea de la computer este Swimbikerun, si asta dinainte sa apara articolul cu "A password that changed my life" :))
  • Pentru ca pot!
De acum plec din nou la drum, nu va fi usor dar voi reusi! Tineti aproape, voi povesti aici cum decurge totul.

“You may not be as fast as the person in front of you, but you are certainly faster than the person who never started” - John Collins, fondatorul Ironman

Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii

  1. Mult succes tinere! Sa ne vedem cu bine la Oradea! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, nu a durat decat 4 ani sa gasesc mentiunea asta aici :) Multumesc si succes in tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.