Campionatul National de Duatlon 2015

Stiu, suna asa pompos, ce caut eu la un campionat national? Ce e ala duatlon?
Duatlonul este o proba sportiva compusa din doua discipline: alergare si ciclism. Campionatul National de Duatlon este organizat de Federatia Romana de Triatlon si presupune parcurgerea a 5 km de alergare, 20 de km de ciclism si inca 2,5 km de alergare. La finalul se desemneaza campionii nationali la duatlon. La concurs participa atat sportivi profesionisti cat si sportivi amatori, deci iata cum de am si eu acces la start :) Fenomenul este destul de nou in Romania, dar este in crestere, duminica fiind prezente la start in centrul capitalei peste 500 de persoane.



Inca de vineri vremea s-a pus pe noi, ploile nu mai conteneau. Am tot sperat ca vom prinde o fereastra favorabila duminica, insa nu a fost sa fie, a burnitat mocaneste, suficient cat sa ne ude, dar mai ales sa ne puna probleme la proba de ciclism. Mi-am zis ca fie ce o fi nu voi forta mai mult decat limita in care ma simt in siguranta pe bicicleta pentru ca exista riscul sa derapam in curbe si mai avem nevoie de coate si genunchi pentru lunga vreme :) Am lasat preventiv si cauciucul de hometrainer pe roata din spate pentru ca este ceva mai abraziv decat cel de sosea.

Duminica de dimineata imi las bicicleta in zona de tranzitie, casca agatata de ghidon, pantofii cu placute SPD intr-o punga langa bicicleta. Pe la ora 10 se da startul in probele de copii si juniori, ii aplaudam pentru ca ei sunt viitorul duatlonului si triatlonului romanesc, ei au sansa sa duca Romania la Jocurile Olimpice in cativa ani. Pe la 11 ma dezechipez, imi pun sapca pentru a-mi proteja ochelarii de ploaie si ne aliniem la start in fata Bibliotecii Nationale, pe Bulevardul Unirii.

3...2...1...START

Multi cunoscuti, glumite si "intepaturi", parca ne-am pozitionat cam in fata. La un semn o rupem la fuga. Nu am ceas, l-am lasat acasa ca sa nu il strice ploaia, asa ca alerg by fell. Avem 4 ture de alergare intre Biblioteca si Piata Unirii, am un ritm bun, banuiesc ca undeva la 4:45 min/km sau mai jos dupa spusele lui Robert. Depasesc multe persoane, pe sensul opus elitele parca nu au plamani, Ciprian Balanescu deja avea avans. Intorc o data, intorc de doua ori, Guzel ne aplauda de pe margine, il ajung pe Robert Ghitea si lipaim impreuna prin baltoace, Alex e si el in zona, stand la panda, ma asteptam sa sprinteze din clipa in clipa. Alte cateva intoarceri si termin alergarea, iutind pasul spre zona de tranzitie.



Aveam o dilema: sa scot pantofii de alergare cu sireturile incheiate sau sa le deschei pentru a-i reincalta mai repede dupa proba de ciclism? Ce probleme am si eu... Pana la urma dezleg sireturile, scot pantofii cu placute SPD din punga, ii incalt, pun casca, ma gandesc eu sa las si foita de ploaie, mi s-a parut ca a trecut o vesnicie (vreun minut si ceva probabil), suficient pentru Alex sa ma ajunga din urma si sa iasa inaintea mea din tranzitie ca doar el nu are pantofi din astia smecheri. Tropa-tropa pana la iesirea din zona, incalec, clipsez si da-i bataie.


Nu ma simt confortabil pe primii km, incep sa ma gandesc de ce n-oi fi avut eu stare ieri si a trebuit sa pedalez 60 de km pe hometraier? Totusi treaba merge, depasesc mult, ajung la Casa Poporului, o ocolesc prin dreapta si incepe urcarea spre Marriot, nu e de speriat, suntem ciclisti sau ce? Facem dreapta si cobor in viteza spre Piata Regina Maria, totusi sunt prudent si nu ii dau blana, stiu ca jos e o curba la 90 de grade si daca nu reusesc sa franez am pus-o. Din fericire reusesc, iarasi cateva curbe, prind in urma unor colegi pe care nu reuseam sa ii depasesc si imi arunca apa pe ochelari cu roata din spate de ma baga in ceata, noroc ca am manusi si fac lumina :). Dau pedala spre Piata Unirii si Biblioteca unde Guzel incurajeaza frenetic, intorc si incepe a doua tura, ma simt mai confortabil. Alex tot nu se vede, ce avans a luat domne, oare eu am dormit in tranzitie?



Cand fac iarasi dreapta pe langa Casa Poporului ma depaseste Ciprian Balanescu, e avion! Aproape de inceperea urcarii il zaresc pe Alex, haaa aici erai, bag capul in pamant, soseaua e lata, ma dau pe margine, nu ii strig nimic si trec neobservat. Ma ridic din sa, fac panta, fac stanga si cobor in viteza, franez puternic si se mai duce o tura.


Pe tura a treia deja ma incalzisem si ma simt foarte bine. Depasesc ce mai intalnesc, prind si destui intarziati pe biciclete MTB, iar pe la Piata Constitutiei ma trezesc singur. Dupa ce dau coltul (adica dupa curba :)) mai vad ceva oameni pe urcare si imi propun sa ii ajung, ceea ce imi si iese cu cativa dintre ei. Pedalez puternic pe coborare, trec de Piata Unirii si ajung in zona de finish indreptandu-ma spre zona de tranzitie.

Inainte de a intra in zona trebuie sa descalecam, o iau la pas pe langa bicicleta tropaind cu pantofii SPD, dezfac casca pentru ca peste 20 m un arbitru sa imi spuna ca trebuie sa o am legata pana trec de el, ah fir-ar sa fie, ma opresc sa o inchid la loc ca nu pot doar cu o mana, pierd timp. Ajung sa agat bicicleta in "cui", iau pantofii de alergare, fac cate o singura funda la fiecare pentru a castiga timp, pun repede sapca si cand sa o rup la fuga il vad pe Alex lasandu-si bicicleta. Iar tu? :))

Mai am 2,5 km de alergare, doua ture dus-intors, mai greu la inceput pana se dezmortesc picioarele de la pedalat, imi intru insa repede in ritm si distanta se scurge vazand cu ochii. Stafidutza e putin in spate, eu imi iau iepuri in vizor pe care ii vanez rand pe rand, intru pe a doua tura si accelerez pe final terminand primul meu duatlon cu un tonus care ma multumeste. Primesc medalia si ii strang mana lui Alex, felicitandu-l pentru ca m-a tinut toata cursa in priza, cred ca e timpul sa vina alaturi de noi in Club Dacii Sprinteni.

Timp final 1:12:47, locl 98/119 la open masculin, 16/25 la categoria 25-29 ani.




foto credit: Smart Atletic, BikeGeek, Guzel, Radu Cristi

Nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.



Delivered by FeedBurner

Comentarii