Cum înmatriculezi o maşină în Bucureşti - varianta cu mult zen ... zen pe naiba!

Na ca si-a luat Dacu' masina ca cineva trebuia sa care bicicletele la munte si la mare; asadar v-o prezint pe Dacia Sprintena. Toate bune si frumoase, dar aceasta masina are si ea nevoie de niste numere de inmatriculare ca sa capete o personalitate, sa aiba si ea un buletin al ei. Asadar sa trecem la treaba, google-google si ajungem pe site-ul acesta de unde aflu cam ce e nevoie. Eu locuiesc in sectorul 2 deci o sa va prezint povestea de aici. Cam in acelasi timp cu mine doi prieteni si-au cumparat si ei masini, asta ca sa aglomeram si mai mult orasul acesta sufocat, si am cu cine impartasi pareri si impresii. Daniel are "de luptat" in sectorul 6, iar Costin a ales varianta comoda de a imputernici o firma sa isi bata capul in locul sau pana la urma a fost si Costin tot cu fortele proprii. Eu nu, eu vreau sa dau cu capul sa vad daca birocratia din Romania este chiar atat de mare precum se zice, eu sunt om de anduranta si am rezistat la multe pana acum, vreau sa dau cu capul si sa ma conving, vreau sa fiu ancorat cat mai bine in aceasta societate.


Pasul 1 - Directia de Taxe si Impozite

Luni de dimineata iau toate hartiile pe care le aveam prin casa, incalec pe bicicleta (doar nu credeati ca ma duc cu masina prin traficul asta, mai nu s-ar supara una din biciclete daca as abandona-o in asa fel si nu mi-ar ura sa fac 2 ore pana unde am eu de ajuns?) si ma duc la Directia de Taxe si Impozite caci acesta este primul pas. Am ales sediul de la Gara Obor ca acolo parea ca au mai toate serviciile de care are nevoie un cetatean. La 8:10 ajung, se deschidea la 8:30, dar era deja coada pe trotuar. Minunat! Pentru ca am ideea sa ma duc luni mi-a venit duminica seara nu am apucat sa fac copii xerox la toate cele, asa ca ma invart putin prin zona si il intreb pe un nene ce era paznic la o institutie:
- Nu va suparati, stiti vreun xerox prin zona?
(Privirea i se insenineaza)
- Dati ca vi le fac eu. Dai si mata o cafea!
- Da, sigur :)
Scotocesc prin dosar, scot actele, i le dau, se duce inauntru si revine in 3 minute cu ele inmultite.
- Uitati aici de o cafea. (si ii intind 5 lei)
- Multumesc, sa stiti ca nu am sa va dau rest.
- Nu e problema, sanatate!

Ma asez la coada cozii, la 8:30 se deschide, lumea da buluc pe usa, e un aparat care da bonuri de ordine, iau si eu unul, sunt numarul 37. Pfff si stai si asteapta. Lucrurile merg incet, intre timp completez o cerere pe care o iau de acolo, imi asez actele in ordine, ma mai invart pe acolo, si 2 ore imi vine randul, in 5 minute sunt gata, primesc foaia salvatoare si hop pe bicicleta ca mai avem si de muncit astazi.

Acte necesare: formular luat de la receptie, cartea de identitate a masinii (original si copie), cartea mea de identitate (original si copie), fisa de inmatriculare (original si copie, se obtine de la unul din chioscurile de acte auto, 15 lei), contract de vanzare-cumparare (si copii),

Costuri: 5 lei - xeroxul.
Timp consumat: 2 ore la coada, 5 minute la ghiseu. Daca ajungeti mai de dimineata nu veti mai sta atat la coada.

Pasul 2 (vedeti si pasul 3) - ANAF, calcul taxa de mediu

Drumul 1: Marti de dimineata iau din nou bicicleta si ajung pe strada Avrig la unul din sediile ANAF din sectorul 2. E soare, e frumos afara, nu foarte cald, ajung in 10 minute, zen mode ON :) Desi masina este noua si este Euro 6 tot se plateste acea taxa de mediu/poluare/eco, fir-ar ea sa fie, ca ce contestata a mai fost. Si ca sa o platesti trebuie sa faci 2 pasi; o data te duci sa depui niste acte, primesti un biletel pe care scrie cu pixul in ce data sa te duci sa o platesti, ca sunt calcule complicate nu gluma, si apoi te mai duci o data ca sa o si platesti.  Sunt 9 persoane asezate sub forma de coada pe trotuar, la 8.30 se deschide, intru, intreb de unde iau cererea pe care ar trebui sa o completez si mi se raspunde scurt: "C.A. Rosetti 39". Pfff, deci la celalalt ANAF din sectorul 2, minunat! Irina imi ureaza bun venit in lumea oamenilor cu responsabilitati si obligatii fiscale. Deci de acum sunt om mare? Hop, pe bicicleta si la munca cu mine, vad eu cand ma duc si acolo.

Drumul 2: Miercuri de dimineata din nou pe bicicleta, pe cealalta bicicleta, pedalez pe racoare si la 8:25 sunt la ANAF pe C.A. Rosetti. Vreo 15 oameni la coada pe trotuar, leg calutul, se deschide usa, lumea da buluc, eu ma opresc la un panou incercand sa ma dumiresc la ce ghiseu sa merg, urc la etaj, ma uit din nou pe panou, ghiseul 13! Bineinteles ca numai la ghiseul 13 era coada :). Iau o cerere, trebuie sa o ceri ca de aceea se numeste cerere, nu o gasesti pe masa la liber, o completez, coada inainteaza, in 20 de minute imi vine randul, dau actele si primesc o hartiuta cu numarul inregistrarii si cu ziua cand sa vin sa platesc taxa: LUNI.

Un lucru as vrea sa remarc: oamenii de la coada sunt foarte rai si adreseaza mistouri functionarilor de la ghisee, de parca ei ar fi de vina ca procesul acesta birocratic merge atat de anevoios; numai in locul acelor oameni sa nu fii. Eu inteleg ca ne grabim cu totii, ca intarziem la job, nici mie nu imi convine sa stau atat la cozi si pe drumuri, insa nu acesti functionari sunt cauza tuturor problemelor. Doamna de la ghiseu a fost foarte draguta si prompta, a preluat actele, a introdus in calculator datele si asta a fost.
2. Ne comportam ca niste animale,

Incalec si ma duc la birou, in asteptarea zilei de luni cand voi reveni sa platesc. Cat sa platesc? Voi afla luni :)

Drumul 3: a venit ziua de luni, de data asta iau masina si ma incumet prin traficul de la ora 8 din zona Piata Romana, uitandu-ma cu jind la biciclistii care ma depaseau in timp ce eu stateam blocat la semafor. Aer conditionat, muzica? Nu, nu, in continuare regret ca nu sunt pe bicicleta. Parchez pe C.A. Rosetii, ma duc la ANAF, stau 5 minute la coada la a ghiseul 12, imi vine randul ca sa aflu ca nu aveam plasticul acela de la RAR aplicat pe cartea de identitate a masinii. Si eu de unde ar fi trebuit ca trebuie? Si de ce nu am fost atentionat atunci cand am depus actele? Intrebari fara raspuns... Imi iau talpasita si in 30 de minute strabat cei 6 km pana la birou.

Drumul 4: marti ma duc din nou la ANAF, de data aceasta cu bicicleta, pe la pranz in pauza de masa. 6 km relaxati, ajung la ghiseu, intind copia dupa carte si spun de ce am venit, asteptand ca un catel sa imi spuna cat am de platit si sa platesc odata.
- "Aaaaa, pai nu v-am calculat-o. Pai daca nu ati avut cartea vizata de RAR. Peste trei zile trebuie sa veniti!".
- Pe bune? Dar de ce dureaza atat?

Mi se ia hartiuta cu care venisem, se taie ziua de "LUNI" si mi se scrie "VINERI".

Drumul 5: a sosit si ziua de vineri, iau bicicleta si ma duc iarasi la ANAF la ora 8. Stiam deja toate stradutele din zona, deja ma simt ca acasa pe C.A. Rosetti. Nu cred ca am fost niciodata mai dornic sa platesc o taxa, oricat de mare ar fi ea, pentru ca asta abia acum aveam sa aflu. Ghiseul 12, va zic unde e, la etaj, cum intrati in dreapta. Intru, iau hartia care ma anunta cat am de plata, ma duc la casierie la parter, mai stau 10 minute la alta coada, dau galbenii si am scapat, ma aleg cu 2 foi pe care le trag la xerox.

Costuri: 460 lei

Timp consumat: 6 drumuri la 2 sectii ANAF diferite, calculati voi cate ore, cam 20 min de stat de fiecare data la ghiseu plus drumurile.

Pasul 3 (care ar fi trebuit sa fie 2) - RAR

La pranz ma duc la RAR, in zona Grivita, intru in hala aceea mare, ghiseul 1, in 3 minute am folia aplicata pe cartea de identitate. Nu costa nimic.

Pasul 4 - Plata taxe, RCA, etc.

1. Pentru inmatriculare este nevoie de RCA valabil pe minim 6 luni. Am intrat pe site-ul eMag, am introdus datele cerute, am primit mai multe oferte de RCA de la mai multe companii si am ales Asirom care oferea un pret decent. A doua zi curierul mi-a adus la birou polita RCA, scurt si la obiect.

2. Am mers la un oficiul postal, din fericire in cladirea unde lucrez este unul, din acela liber si cu atmosfera relaxata, nu este un cartier in zona deci nu sunt prea multi clienti. Intreb daca pot plati taxa de talon si taxa de inmatriculare, mi se raspunde ca da, platesc 37 + 60 lei si am scapat.

Costuri: 460 lei polita - RCA pe 6 luni, 37 lei - taxa de talon, 60 lei - taxa de inmatriculare.
Timp consumat: 10 minute pe site-ul eMag, 10 minute la posta.

Pasul 5 - Inmatricularea

Verific inca o data pe site ca am toate actele si ma indrept spre sediul Politiei, in apropiere de statia Aviatorilor. Vineri, dupa ce am platit taxa la ANAF. Imi luasem o zi libera si speram sa scap cat mai repede ca as cam pleca si eu la mare. Ajung pe la ora 10, puhoi de lume inauntru, sa nu iti vina sa crezi nu alta. Si erau 10 ghisee.

Stiam ca e foarte aglomerat asa ca nu sunt surprins. Ma asez la coada la o casierie unde speram ca voi plati taxa pentru numere, asa imi zisese Daniel ca a facut el cu o luna in urma. Dupa aproximativ 30 de minute imi vine randul, spun ce vreau sa platesc si mi se zice ca aici se achita aia, aia si ailalta, nicidecum ce voiam eu. Si taxa mea unde se plateste? Nu se stie. Wow!

Aleg una din cozile de la ghiseele de inmatriculare, am ales eu strategic una mai scurta, s-o credeti, voi, erau toate la fel. Socializez cu lumea de acolo si aflu ca taxa se plateste aici la ghiseu odata cu predarea actelor, dupa care pret de 3 ore rup Facebook-ul in doua facand live text cu oamenii care nu aveau altceva mai bun de facut decat sa imi tina mie de urat online. Am 22 de persoane in fata, dureaza intre 5 si 10 minute la fiecare, am impresia ca nu se misca nimic. In fine, fast forward, ajung la ghiseu, mai ca imi venea sa sar in sus de bucurie, este o realizare! Dau actele, domnul functionar mi le scaneaza vizual, sunt nerabdator sa dau o semnatura si niste banuti .... dar nu! Polita RCA de 1 luna cu care venise masina nu e pe numele meu; eu facusem o alta polita pe 6 luni incepand cu data expirarii celei initiale insa in data la care eu sunt la ghiseu este in vigoare cea de o luna.... deci nu se poate!
- Si nu pot depune actele de astazi daca tot am stat atat la coada si a imi eliberati numerele dupa data de 30?
- Nu, nu se poate?
- De ce?
- Pentru ca nu se poate?
- Deci va trebui sa mai stau o data la aceasta coada?
- Da!

Oricat as fi eu de zen, ca doar ma stiti unii din cei care cititi regulat acest blog, ma enervez de nu se poate. Imi iau bicicleta si pedalez pana acasa pe o canicula minunata, consolandu-ma doar cu gandul ca in 3-4 ore voi fi la mare si vom bea o bere care va spala tot. Cu inmatricularea mai vedem noi.

Pe 1 august, cu planurile facute bine ca sa mai ajung si la munca, pun ceasul sa sune la 5:30, a 6 plec de acasa, prind un frumos rasarit pe Lacul Tei si la 6:35 sunt in fata usii inchise din Pipera, usa care avea sa se deschida la ora 8:00. Ce sa vezi, in fata mea sunt deja 22 de persoane, eh lasa ca tot e bine. Stau si astept deschiderea, la 8 se deschide o singura usa pe care ne imbulzim ca oile, fuga la un ghiseu, inteleg ca mai era o coada la alta usa prin spatele cladirii deci am 10 persoane in fata. Eh, hai fie, peste o ora imi vine randul, dau actele, achit, aleg numerele, primesc o chitanta pe care scrie "Joi, ghiseul 44". Uraaaaaaaa!!!
Joi la ora 8:15 ajung la ghiseul 44, coada mare, dar merge repede, la ora 9 primesc certificatul de inmatriculare si numerele. Am scapat, o Doamne!

Costuri: 84 lei
Acte necesare: aici
Timp consumat: 3 drumuri, 3 ore + 2,5 ore + o ora

Succes si voua :)



Daca va place ce cititi pe aici nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.



Delivered by FeedBurner

Comentarii