Cum am renunțat la zahăr?

#30daysNoSugarChallenge -> #300daysSameWay 

A început ca un challenge de 30 de zile (10x Silviu pentru inspirație) încercând să elimin din alimentație produsele care conțin zahăr adăugat. Doar cel adăugat, nu cel natural din fructe. Pentru mulți zahărul este o adicție la fel cum pentru alți oameni este tutunul. Oricât am zice că nu suntem dependenți de zahăr, ia să încercăm să renunțăm la el pentru 7 zile, vom vedea ca nu e deloc ușor, "tentațiile" sunt la orice pas. Iar dacă nu sunt tentații atunci vom consuma zahăr fără să ne dăm seama că o facem, asta pentru că nu citim eticheta produselor pe care le cumpărăm. E incredibil ce cantitate de zahăr conțin multe din produsele pe care le cumpărăm frecvent şi pe care le credem cât de cât ok, trebuie doar să citim eticheta. Sunt raioane întregi la supermarket care pot fi ocolite.

Mi-a plăcut atât de mult provocarea și mai ales am învățat atâtea lucruri despre zahăr ca ar fi si păcat ca la expirarea acestor 30 de zile să mă duc să cumpăr un tort ca să sărbătoresc :)) Așa că m-am hotărât să continui în acelaşi mod și ca să sune mai pompos i-am zis 300 Days No Sugar Challenge.

Sursă de inspirație

Puteți urmări That Sugar Film, spun ei cam totul despre zahăr și despre efectele lui şi fac şi un experiment demonstrativ care vă va lămuri complet. S-ar putea ca după ce îl vizionați să vă puneți câteva întrebări.

Cum a fost pe parcursul acestor zile?

Păi pe scurt nu foarte greu, dar au fost și momente în care parcă aș fi mâncat niște prăjiturele.
Primele 3-4 zile au trecut ușor, doar pornisem un challenge și partea de ambiție o domina pe cea de poftă. Am eliminat din start tot ce era dulce, mi-am potolit pofta cu fructe (struguri, mere, curmale - sunt extrem de dulci, dar nu am mâncat decât o dată, ananas, gutui, orice fruct în principiu). De asemenea am început să citim etichetele produselor de la supermarket și am eliminat din start tot ce conținea zahăr.

După vreo 6 zile am avut un concurs de alergare unde mi s-a părut că am resimțit puțin lipsa zahărului ca sursă rapidă de energie, am compensat cu banane și puțină halva (aici nu sunt sigur că nu conținea zahăr, dar nu am găsit altceva mai bun la punctul de alimentare). Apoi am rămas la niște prieteni unde am evitat cu succes brioșele făcute în casă care arătau cam bine, dar eu aveam un plan :)

A urmat o altă săptămână în care m-am descurcat cu succes, iar la finalul ei am urmărit împreună cu Irina filmul That Sugar Film care a avut un rol decisiv, pe lângă ce știam deja s-au mai adăugat câteva informații care m-au lămurit complet că fac bine ce fac. Și nu numai pe mine, în 90 de minute s-a convins și Irina.

În continuare mi s-a părut destul de ușor, am cumpărat numai alimente fără conținut de zahăr. Irina s-a obișnuit și ea cu noua viață :)) și a găsit și soluții pentru satisfacerea poftei de dulce, există multe prăjituri care nu conțin zahăr, dar sunt dulci și delicioase (dați o căutare pe Google după "no sugar cakes"), există și miere, și curmale, și multe fructe. Mai există și acel "zahăr" denumit stevia, nu cea românească ci o plantă care crește prin America de Sud și de care mulți spun ca e sănătoasă, nu crește glicemia, are 0 kcal si e de 200 de ori mai dulce decât zahărul - deocamdată nu sunt 100% convins că este ceva bun, însă poate fi o metodă de satisfacere a poftei de dulce folosită în prepararea unor prăjituri. Sau varianta rapidă - un smoothie din fructe de pădure congelate + 1 banana + lapte, date la blender.


Cum a fost cu sportul?

La fel. În perioada aceasta m-am antrenat pentru un maraton și mă așteptam să am probleme cu energia. Nu a fost așa, am compensat lipsa de zahăr cu alte alimente care poate că au fost chiar mai bune, eliminând acele creșteri bruște de energie, dar și căderi la fel de rapide pe care ti le dă zahărul. La cea mai lungă alergare din program, de 30 de km, am plecat în parc cu 5 lei în buzunar cu gândul că la un moment dat îmi voi cumpăra o banană sau două. Turele de IOR se scurgeau, iar eu îmi lungeam gâtul la fiecare chioșc însă nici urmă de banane, numai gogoși, cola, dulciuri de orice fel. După km 20 deja începuseră să îmi scadă puterile și mă gândeam să părăsesc puțin aleile din jurul lacului pentru a căuta un Mega Image și banana salvatoare, din fericire în cale mi-a ieșit o tarabă cu must proaspăt stors, 5 lei paharul, perfect! Am băut jumătate, am pitit elixirul magic sub un tufiș revenind la el după alte două ture de parc. Job done, antrenament reușit :)

Duminică voi alerga un maraton și încă nu sunt sigur cum mă voi alimenta, dacă să renunț pentru câteva ore la obiceiurile proaspăt adoptate și să consum vreo 3-4 geluri, sau să risc să mă târăsc după km 32 ca un zombie în căutare de dulce. Voi vedea la fața locului, dar parcă nu aș risca, 3 geluri o dată la câteva luni nu cred că au omorât pe nimeni, în fond contează mai mult ce fac în restul de 99% din timp. Sau sa apelez la pliculețe de miere și la câteva curmale? Hmm...

Cum va fi in continuare?

Voi continua în același mod, deja a început să mi se pară firesc acest comportament. 300 Days No Sugar Challenge parcă sună provocator :)

Daca va place ce cititi pe aici nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.



Delivered by FeedBurner

Comentarii