Semimaraton à la Cluj

Am plecat de cu dimineata si am stat intepeniti in masina pret de vreo 9 ore, dar iata-ne ajunsi la Cluj. Aaaa.... nu! Asa cred ca incepea povestea din 2013, pe vremea cand nici nu te gandeai ca se poate ajunge si altfel in centrul Ardealului. Acum am ales WizzAir si o oferta care nu se merita ratata, avionul a decolat, nici nu apuci sa bei niste apa ca esti anuntat ca ne pregatim de aterizare. Ieftin si bun!

La Cluj un frig de crapau pietrele, noi imbracati mai sumar am umblat din carciuma in carciuma in cautare de caldura. In plus am gasit si specialitatea locala, varza à la Cluj, nu mai mancasem deee... multa vreme. Luam cazarea in primire, ultra central cum ii zicea si titlul de pe Booking, cu o firma de cafenea deasupra si un pat pus langa un bar si vedere panoramica inspre strada. Da, era o fosta cafenea unde se adaugase un pat. Ne-am gandit de vreo doua ori ca daca fierbe un ibric de cafea si deschidem larg usa ne-am putea lansa intr-o afacere. In fine, cu timpul ne-am obisnuit cu ideea, se pare ca asta am rezervat, dar nu am cascat bine ochii la momentul acela.
Am luat la pas Clujul, aveam timp berechet caci am ajuns cu doua zile mai devreme. Luam si kiturile de concurs si facem o hidratare de seara caci se apropie maratonul. A doua zi luam iarasi la pas orasul in cautarea unui Decathlon ceva, ca prea-i frig si parca nu imi vine a crede ca duminica dimineata poate fi altfel, iar o bluza cu maneca lunga n-ar strica. Ei au doua mall-uri, fiecare la cate un capat al orasului. Bineinteles ca nimerim la cel gresit asa ca facem o croaziera cu autobuzul pana dincolo, unde gasim bluzele salvatoare. Apoi inca o hidratare, ceva paste, daca nu esti antrenat pe masura macar alimentat sa fii. Tigrut baga doua portii ca e la proba de dublu-semimaraton :)) Eu n-am emotii, e chiar placut sa stii ca o sa alergi atat cat sa nu iti rupi carca a doua zi si sa nu iti faci griji.

Duminica dimineata trag draperiile cafenelei noastre si ce vad? Un cer senin de un albastru clar si cladirea din fata luminata de razele soarelui. Asa da! Un mic-dejun luat la bar :)), o cafea, echiparea si suntem gata. Startul meu e pe la 10:30, dar ne grabim sa prindem startul crosului unde alerga Irina. Cum deschidem usa vedem cum prin fata cafenelei trec cativa alergatori imbracati in pantaloni scurti, in drum spre Cluj Arena.

Ajungem! Pe stadion lume multa, oamenii se pregateau de cros, dar si de maraton caci la 9:15 era si startul lor. Tricourile galbene de la Crosul BT se pun in miscare cu mare galagie, intru si eu pe pista si ma scotocesc in cautarea telefonului ca tare as fi filmat startul maratonistilor. Rastorn rucsacul de vreo doua ori, sun de pe celalalt telefon, nici urma de el. Eh asta e, o fi ramas acasa. Se pornesc si maratonistii, multi cunoscuti printre ei. Stadionul a ramas partial gol, dar in cateva momente ajung primii finisheri de la cros. Intre timp gasesc telefonul in buzunar si fac niste poze, Irina venind mai repede decat ma asteptam, cu un PB la purtator.

3..2..1..Start

Il intalnesc si pe Buri si ne pregatim de start. Nu imi propun ca tinta un timp anume, ba chiar imi zic sa nu ma uit deloc la ceas si sa alerg la un ritm care sa nu ma chinuie si sa ma pot bucura de cursa asta. Plecam cam din spate, dam jumatate de tura de stadion si iesim pe stradute. Foarte frumos ca traseul va avea o singura bucla, cam intortocheata, dar e una singura. Am chef de alergare si asta e bine, asa ca dau drumul la picioare si depasesc ceva lume, chiar si pacemaker-ii de 2 ore, ceea ce imi da un confort. Mai enervant este ca trebuie sa gasesc o toaleta sau un tufis macar, care nu vine prea curand. Cu aceasta ocazie observ ca strazile din Cluj au cladirile la sosea, cu garduri pana langa trotuar, si ca nu sunt spatii verzi generoase :) Cel putin in zona centrala.

Trec pe langa cafeneaua amintita mai sus, intoarcem si mai trec o data, daca aveam cheia cred ca puteam sa rezolv problema :)). La al doilea punct de apa iau doua pahare si intru la boxe. Acum e mult mai bine, nu ma mai streseaza decat centura de numar pe care aveam doua sticlute cu carburant bogat in carbohidrati. Traseul ne poarta prin toata zona centrala a Clujului, printre cladiri inalte, pe langa statuia lui Matei Corvin, ajungem si in parc unde se pregatea startul celuilalt cros. Au fost multe intoarceri, prilej cu care puteam sa ii zaresc pe cunoscutii aflati in fata mea. Il prind din urma pe Rocky si alergam impreuna cativa km.

Cand simteam ca puterile incepeau sa ma lase iau un activator. Intram intr-o zona mai putin turistica, dar animata de alergatori, unde le zaresc pe Mihaela si Raluca alergand cot la cot. Incepe sa ma jeneze ceva in talpa, nu imi dau seama ce caci acesta fusese motivul pentru care schimbasem anterioara pereche de adidasi.

In fine, revenim in zona stadionului si pornim in alta bucla printr-un parc, avem si putin macadam, traseul este variat si bine ales. Benzina mi se cam termina si ma felicit ca am ales sa nu alerg maratonul, mai ales ca ar fi trebuit sa repet bucla. Ies din parc si privesc in zare ca sa vad pana unde se intinde coloana de alergatori, partea aceasta a traseului se aseamana cu cea de la Maratonul Bucuresti de pe Splai. Alergam de-a lungul Somesului si facem dreapta la un pod schimband directia catre stadion. Nu m-am uitat deloc la ceas, dar banuiesc ca se apropie finish-ul.

Nu stiu de ce, dar cand ma apropii de finalul curselor mie mai ca imi vine sa ma opresc nitel, in loc sa sprintez asa cum fac multi dintre colegi. Noroc ca apare Irina in cadru si ma pune pe fuga, crescandu-mi ritmul pret de vreo 300 de metri. Batem palma, iar eu intre pe stadion, parcurg jumatate din pista si trec linia de sosire! In timp ce primesc medalia pun si pauza ceasului si imi trag putin sufletul. 1:50:51 (locul 329/1100 la open) este chiar un timp bun pentru cat de pregatit am fost, asta insemnand o medie de 5:15 min/km, peste ce facusem eu la asa-zisele antrenamente.




Ne ducem sa cautam niste apa, ne intalnim si cu ceilalti prieteni, vine si Buri, vine si Tigrut maratonistul. Hai ca se cuvine o halba de bere, ca asa sunt sportivii astia amatori :)

Mai avem o zi si jumatate la dispozitie de luam Clujul la picior. Vremea tine cu noi, vizitam si Gradina Botanica, mai dam ture si prin zona centrala si gustam si bunatatile culinare ale zonei, sunt cateva locuri chiar bune. Luni seara ne luam zborul si ajungem cat am clipi la Bucuresti. Ciao Cluj, ne mai vedem!















Daca va place ce cititi pe aici nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.



Delivered by FeedBurner

Comentarii

  1. Felicitari pentru cursa.
    Acum sunt curios unde ai fost cazat :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici https://www.booking.com/hotel/ro/ultracentral-cluj.ro.html?aid=318615;label=Romanian_Romania_RO_RO_28510506025-Q4Vn7R7PWngr7Ph4YuXvKQS108017184145%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi4041032882%3Atidsa-209354578585%3Alp1011795%3Ali%3Adec%3Adm;sid=d5a36e0fb67ef52007ca63a056d81f4a;dest_id=-1156174;dest_type=city;dist=0;hpos=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=50cd4b7942db34f1e48ace109d76535f06bb137eX1;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

      Ștergere
  2. Oho, merci :)) Uite pagina de facebook a cafenelei
    https://www.facebook.com/pg/maisonducafe/photos/?tab=album&album_id=717391368306098

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.