Trei săptămâni cu Samsung Gear Fit 2 Pro (review)

În ultima lună am avut în posesie brățara de fitness Samsung Gear Fit 2 Pro pentru a o testa în cadrul proiectului Orange Testers. Sunt destul de obişnuit cu folosirea unor astfel de gadgeturi pentru că de ani de zile ceasurile mele casual au rămas într-un sertar şi au fost înlocuite cu ceasuri de sport, vreo două modele. Totuşi noua jucărie care mi-a ajuns la mână mi-a schimbat puțin obiceiurile, în sensul că m-a făcut să practic ceva mai mult sport şi mai ales să îmi monitorizez mai atent parametrii. Poate pentru că era nouă, poate pentru ca era mai slim ca un ceas sau pentru că vine cu un set de proprietăți care te fac mai activ tocmai atunci când ai tentația să fii inactiv. Deci da, un astfel de device vine cu motivație la pachet, cel puțin o perioadă. Perioadă care ar putea fi de ajuns ca să conştientizezi beneficiile sportului şi starea pe care ți-o dă şi să îți dea o oarecare dependență de mişcare.



Voi prezenta mai jos câteva detalii cheie care mi-au atras atenția în mode deosebit:

1. Aş zice că cel mai interesant aspect a fost feature-ul de monitorizare a pulsului direct de la încheietura mâinii prin intermediul unui senzor optic, adică fără a fi necesar să port o centură clasică de puls în zona pieptului, pe care mai mult nu o puneam, din comoditate sau grabă. Poți monitoriza pulsul 24 de ore din 24, dacă îți doreşti, sau atâta timp cât o porți la mână; eu de exemplu nu port ceas noaptea, l-am purtat doar de vreo două ori pentru că eram curios la ce valoare scade pulsul în somn. Avem aici şi un minus şi anume că bateria se descarcă mult mai repede, ține sub 48 de ore, în acest mod, dar asta e absolut explicabil. Din fericire există şi setările 'frequent' sau 'never'.

2. Un alt detaliu demn de luat în calcul atunci când ai alege să cumperi Samsung Gear Fit 2 Pro este aspectul. Eu am avut varianta roşu cu negru care arată al naibii de bine şi se asortează la aproape orice ținută, de la cele sport până la o vestimentație smart business. E uşoară, are o curea cu un model de romburi în relief, nu simți că o ai la mână, mi-a plăcut tare mult.

3. Deşi arată ca o brățară de fitness este mai mult decât atât ca şi funcții. În afară de măsurarea numărului de paşi, a etajelor urcate, a pulsului, a momentelor de activitate vs. inactivitate, a kilocaloriilor consumate de-a lungul zilei, Gear Fit 2 Pro are GPS, rezistă la apă şi oferă multiple moduri de antrenament. O poți folosi la alergare, drumeție, ciclism, înot, cât şi la sporturi indoor cum ar fi flotări, abdomene, cycling, alergare pe bandă, jumping jacks, pilates, yoga.

4. Oferă multiple moduri de interconectare cu telefonul mobil şi cu aplicațiile Samsung Gear şi Samsung Heath, precum şi cu aplicații ca Endomondo sau MyFitnessPal. Gadgetul sincronizează datele înregistrate prin monitorizarea activității cu aplicațiile de fitness oferind un mod simplu şi comod de a popula cu date toate panourile dși graficele. 

De asemenea are şi funcții de smart watch, afişând notificările de pe telefon cum ar fi apelurile, evenimentele din calendar, notificările de pe Facebook etc. Evident că bateria se consumă direct proporțional cu orele în care este conectată prin Bluetooth cu telefonul. Eu am preferat doar să văd de ce este capabil să facă, dar în rest am sincronizat o dată pe zi datele, nu în mod continuu.

5. Am folosit brățara în multiple activități fizice pe care le-am desfăşurat: cycling indoor pe hometrainer, mers cu bicicleta prin oraş (m-a surprins că deşi nu am setat un workout pentru deplasarea urbană cu bicicleta, brățara a detectat că merg cu bicicleta), înot, alergare, drumeție, exerciții fitness în sala de forță. Selectatea şi pornirea monitorizării unui antrenament este foarte simplă grație ecranului cu touch screen. De asemenea pentru fiecare workout parametrii măsurați sunt afişați pe trei pagini ale ecranului pe care le poți schimba live în timpul antrenamentului printr-o simplă glisare cu degetul.

6. Are o memorie internă de 4 GB unde se pot încărca melodii mp3 ce pot fi ascultate apoi folosind o pereche de căşti wireless conectate prin Bluetooth. Deci dacă vă place să ascultați muzică în timp ce alergați în parc nu va mai fi nevoie să luați telefonul după voi.


Plusuri

- arată foarte bine, e uşoara şi plăcută la purtat;
- pulsul se masoară direct de la încheietura mâinii, nu necesită centura de puls purtată în pieptului;
-  poate fi folosit la o gama variată de sporturi, inclusiv înot;
- aplicatia pentru telefon oferă multe opțiuni de upgrade şi personalizare;
- are funcții de smart watch, notificările de pe telefon fiind transmise şi către brățară;
- se încarcă foarte uşor având un stand, conectat la priză, pe care trebuie pusă;
- trimite notificări de inactivitate atunci când stau mai mult de 50 de minute pe scaun la birou şi îmi sugerează exerciții de stretching uşor, printr-o animație;
- se conectează cu aplicatți ca MyFitnessPal şi Endomondo;
- creează un raport de activitate al întregii zile, pe segmente (de ex. 10 minute mers, 40 de minute bicicletă, 2 ore inactiv, 5 minute mers, 1 oră inactiv, 5 minute mers, 50 de minute bicicleta, somn);
- sincronizarea notificărilor cu telefonul Android foarte bine realizată;
- ecranul cu touchscreen are o rezoluție foarte bună;


Minusuri

- bateria ține destul de puțin, sub două zile dacă pulsul este măsurat în mod continuu; în schimb are moduri de monitorizare periodică şi de power saving;
- nu am găsit cum pot vedea un grafic al variației pulsului pe durata întregii zile sau pe durata unui antrenament, afişează numai puls minim şi maxim;


Concluzie

Mie îmi place cum arată și cum se comportă acest gadget, este multe peste o brățată de fitness clasică și poate concura cu un ceas de sport. O găsiți în magazinul Orange la prețul redus de 114.5 EUR. Și de ce nu, Moș Crăciun ar putea să se inspire de aici :)






Comentarii