Oficial tehnic la Campionatele Mondiale de Winter Triathlon, Cheile-Grădiștei

În aglomerația lunii decembrie am strecurat și cursul de ITU Level 1 Technical Official organizat de Federația Română de Triatlon, pe care l-am absolvit cu succes. A fost o prezentare interesantă din care am învățat multe lucruri, practic am învățat care este regulamentul oficial al International Triathlon Union pentru toate ramurile triatlonului și cum se aplică într-un eveniment.

Printre aceste ramuri este și triatlonul de iarnă, iar anul acesta Federația Română de Triatlon a obținut dreptul de a organiza Campionatul Mondial de Winter Triathlon, într-o zonă superbă, la Cheile Grădiștei. Este impresionant ce bază sportivă s-a construit aici, începând de la hoteluri până la arene sportive. Eu am fost printre cei delegați să luăm parte la competiție în calitate de oficiali tehnici.


Am ajuns vineri la prânz în zona de concurs. Organizarea era în toi, ne-am ridicat acreditările și am plecat să dăm o mână de ajutor la amenajarea field of play. Din fericire natura a ținut cu noi și aveam zăpadă bună, excelentă pentru concurs. Seara a urmat o serie de ședințe, așa cum învățasem la curs s-a făcut înregistrarea sportivillor de elită, a avut loc briefingul, după care a urmat ședința oficialilor tehnici. I-am cunoscut pe toți cei implicați, de la Technical Delagate, la CRO, Race Referee etc. Și mi-am aflat și rolul, am fost alocat la proba de schi. Împreună cu cei doi colegi, Svebor și Istvan și am analizat puțin traseul pentru a găsi zonele în care ar putea apărea probleme pentru a aloca o atenție sporită acolo. Pe seară am participat la Dracula Winter Night Run, o alergare de noapte de 5 km pe zăpadă, care mi-a adus aminte că sunt și sportiv și că ar fi cazul să încep antrenamentele mai serios.

Sâmbătă de dimineață după micul-dejun am avut o scurtă ședință și am plecat către posturile noastre. Totul mergea ceas, am fost plăcut impresionat de modul 100% controlat sub care se desfășoară activitatea de organizare. Cu majoritatea eram familiarizat de la competițiile pe care le-am organizat și la care am mai participat ca și voluntar, însă cu siguranță am învățat multe lucruri noi. Am dat o tură pe traseul de schi, am mai aranjat conurile de delimitare și mi-am ocupat postul, undeva sus pe deal, unde sportivii urcau pe schiuri după care trebuiau să coboare o pantă înclinată, zonă unde am presupus noi că pot apărea probleme, că unii sportivi ar putea cădea, iar cei care vin din spate i-ar putea accidenta. Și bine am făcut, dacă în prima zi a elite nu au fost probleme, duminică sportivii age-group au întâmpinat ceva dificultăți, însă nu a avut loc nici un accident.

Au fost starturi separate pentru elite women, elite men, juniors, paratriathlon, S-a început cu proba de alergare, a urmat cea de mountain-bike, după care sportivii au trecut pe schiuri de fond. A fost o competiție strânsă, majoritatea celor prezenți fiind foarte bine pregătiți, doar evoluau la un Campionat Mondial. Puteți urmări înregistrarea înregului eveniment aiciTotul a decurs perfect.


A doua zi au intrat în scenă sportivii age-group, mult mai numeroși ca elitele. Arena s-a umplut din nou de culoare, a fost o adevărată plăcere să îi privesc de acolo de sus. Au fost câteva cazuri când unii dintre ei au alunecat la coborâre, însă cei care au venit din spate au fost receptivi la semnalele mele și au fost ceva mai atenți, au micșorat viteza și i-au ocolit pe cei căzuți. Ultima competiție a fost desemnată ștafetelor, echipe de câte 4 persoane, două fete și doi băieți, fiecare parcurgând toate probele și predând apoi ștafeta.

Weekendul s-a încheiat cu o sedință unde concluziile trase au fost că evenimentul a ieșit extraordinar, ridicându-se la standardelete ITU și ale unui Campionat Mondial. Și cu o mică petrecere bineînțeles. Felicitări lui Peter Klosz și tuturor celor implicați, abia așteptăm să mai aducem din nou în România o competiție de acest nivel.

De remarcat efortul FRTRI și în ceea ce ține de partea de mediatizare. Pentru prima dată în istoria României o competiție de triatlon a apărut pe micile ecrane. De asemenea este pentru prima dată în istoria ITU când o competiție de WinterTriathlon este transmisă live la televizor. Felicitări încă o dată tuturor celor implicați și la cât mai multe astfel de evenimente.








Photos by Irina and Radu
Nu uitați să vă abonați la pagina de Facebook sau la newsletter pentru a primi articolele următoare.




Introduceți adresa de email pentru abonare

Comentarii