Am alergat ca broscuțele țestoase.. la Sun Challenge Văcărești

De fapt am alergat pentru o cauză nobilă și anume pentru a ajuta la protecția broscuțele țestoase de apă din Delta Văcărești, în jur de 50 la număr după cum am aflat la startul Sun Challenge Văcărești. Și am zis să nu deranjăm prea tare, cel puțin eu, ar fi și păcat să perturbăm mediul în care locuiesc, așa că am abordat stilul încet-încetișor cu tente de pâș-pâș, ca să nu îmi fac simțită prezența.

M-am înscris la crosul de 10 km, ceea ce presupune parcurgerea a două ture pe digul ce delimitează zona verde din mijlocul Bucureșțiului. Am făcut câteva mișcări de încălzire și m-am salutat cu cei prezenți la start. Mi se făcuse dor de o alergare "oficială", a trecut ceva timp de când nu am mai ajuns la o linie de start.

La ora 9 ne-am pus în mișcare. Mai întâi cei de la crosul de 15 km, apoi cei de la 10. S-a format un lung șir de oameni care se vedea frumos de-a lungul digului. Și delta arăta bine, cufundată în razele soarelui care a încălzit puțin afmosfera din ce în ce mai rece pe timpul dimineții. Cursa mea nu a avut un istoric spectaculos. Am plecat din spate ca să nu mă simt prea depășit de situație și așa cum mă așteptam eu am fost cel care a depășit, că deh, întotdeauna există o țestoasă mai puțin grăbită. E interesant de observat orașul de aici de sus, de pe dig. De asemenea, dacă întorci capul în partea dreaptă observi o zonă sălbatică, o porțiune unde natura a scăpat de pericolul betonării și s-a dezvoltat liber. Prima tură a mers șnur, iar pe a doua mi-am propus să țin ritmul și să nu mă opresc, deși nu mă grăbeam nicăieri și aș fi putut să stau mai domol. M-am gândit că trebuie să vin mai des pe aici și să cobor și acolo jos, în iarbă.


Am ajuns la finish, am primit medalia și am mai rămas câteva minute în zonă pentru că... aveau napolitane :) M-am bucurat ca mai târziu să aflu că taxele de înscriere ale participanților au fi direcționate către Administrația Parcului Natural Văcărești. Mai mult, CBRE România, compania de consultanță imobiliară care administrează Sun Plaza, s-a implicat la rândul sâu în proiect și a donat încă 3.500 de euro pentru a susține cauza, dublând astfel suma strânsă din înscrieri. Donația totală, care se ridică la 7.000 euro, va fi folosită pentru intervenții în consolidarea mecanismelor de management al habitatului, a structurii solurilor de pe marginea apelor unde se găsesc țestoasele, dar și pentru a le proteja în sezonul de hibernare. Totodată, echipa de specialiști implicați în proiect va căuta soluții pentru controlul populațiilor de țestoase invazive din parc. 

A fost frumos, mai venim și la ediția a doua.

Fotografie realizată de Brîndușa Mutoiu
Nu uitați să vă abonați la pagina de Facebook sau la newsletter pentru a primi articolele următoare.




Introduceți adresa de email pentru abonare

Comentarii