Cum ne imbracam iarna la alergat?

A venit iarna si odata cu ea inevitabil gerul si zapada. Mie unul imi place pentru ca abia astept sa fug pe partie la schi. Dar ce facem cu alergarea? Continuam sau ne retragem la gura sobei si asteptam sa apara ghioceii ?

Avem 3 optiuni:
1) sa luam o pauza de 3 luni pana trece zapada si apare soarele, instalandu-ne comod in fata televizorului sau butonad pe facebook.

2) sa ne facem abonament la o sala de fitness si sa alergam pe banda; eu am incercat aceasta varianta pentru ca intr-o perioada gheata din parcul in care alerg nu se mai topea si am gasit-o ca unica solutie. Am scris aici despre asta ... mi-am facut abonament, dar nu m-am dus decat de vreo 4 ori pana acum pentru ca intre timp s-a topit gheata si s-a asternut zapada proaspata.

3) sa ne imbracam in haine de iarna si sa alergam in parc ... prefer aceasta varianta. Andrei Rosu spunea intr-un articol ca "nu exista vreme rea, doar imbracaminte nepotrivita".


Deci cum ne imbracam iarna?

a) trebuie sa avem capul acoperit cu un fes, pentru ca pe aici pierdem foarte multa caldura, transpiram si putem raci. Eu am un fes din material de fleece (polar) care respira si in care nu ma incing. Se gaseste la orice raion cu articole sportive, eventual la Decathlon.

b) sa ne protejam gatul cu o bandana care in caz ca este foarte ger se poate trage si peste gura si nas pentru a incalzi putin aerul inspirat. Un model ieftin si bun gasiti aici.

c) in zona trunchiului trebuie sa ne imbracam in straturi. Primul strat este un tricou cu maneca lunga sau scurta, din material sintetic care evacueaza transpiratia catre exterior; este acelasi tip de tricou pe care il purtam si vara. De evitat tricourile din bumbac pentru ca se uda si nu se mai usuca, ramanand reci pe spate. Peste tricou se va imbraca o bluza din material calduros, un fleece sau polar. Iar daca afara este vant sau umezeala si va apela si la al treilea strat care trebuie sa fie o geaca subtire din material rezistent la vant si la umezeala. Toate se pot gasi la Decathlon.

d) pantalonii pot fi unii de trening sau colanti de alergare, nu trebuie sa fie foarte grosi pentru ca oricum te vei incalzi in timp ce alergi, insa trebuie sa iti protejeze muschii picioarelor de frig. Tot la Decathlon gasiti sau la magazinele cu cu produse de alergare.

e) ca "adidasi" eu prefer unii de trail-running cu membrana de Goretex (Salomon XA Pro 3D Ultra2 GTX) care sunt rezistenti la apa, in cazul in care pe jos sunt balti sau este zapada semi-topita. Este foarte important sa nu te uzi si sa aiba si o talpa cat de cat aderenta pe suprafata alunecoasa, de aceea eu prefer pantofii de trail.

f) in maini se vor purta manusi subiri, din material fleece.

 
Chiar daca atunci cand iesi afara intr-o asemenea costumatie e posibil sa ti se para frig, imediat ce incepi sa alergi te vei incalzi. Iar daca te-ai imbraca mai gros e posibil sa transpiri din abundenta si sa simti ca te sufoci. Acum fiecare cum se simte bine :)
Spor la alergat, indiferent de vreme!

Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii

  1. Salut Dragos,

    Este foarte bine ca ai scris despre modul in care trebuie sa te imbraci dar ai uitat un singur lucru: peste colantii de alergat sa pui o pereche de pantaloni scurti. Explicatia o dau doar la cerere :)

    Victor

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.