Prin lume fără ochelarii buclucaşi

Port ochelari de cand ma stiu, mai exact de prin clasa I cand am realizat ca 8 seamana cu 3, uitandu-ma la tabla, dar ca totusi nu sunt identice... si doamna invatatoare m-a mutat cateva banci mai in fata. Ma amuza si acum gandindu-ma la cat de ciudat m-am simtit cu ochelarii la prima purtare, vedeam trotuarul cumva inclinat spre dreapta si eu ma aplecam spre stanga pentru a contrabalansa intr-un fel. Sau cand am plecat intr-o dimineata grabit luand de pe masa ochelarii tatalui :))

M-am obisnuit cu ei apoi si ei cu mine, mi se pareau ceva firesc si nu ma deranjau prea tare, poate doar atunci cand jucam fotbal ori baschet si mai luam cate o minge in figura, i-am mai strambat, i-am rupt, i-am lipit, i-am indreptat, complicat, treburi de ochelaristi. Am terminat apoi cateva scoli (cam multe :)), am colindat o tara intreaga, am batut munti si am facut mii de km pe bicicleta, cam deranjant cand ploua si nu mai vezi mare lucru, neplacut cand iti curg pe lentile picaturi de sudoare de pe frunte, se si abureau iarna la schi, asta e, mai dai cu mana daca nu ai altceva la indemana si mergi inainte. "Aragaz cu patru ochi" nu prea mi s-a zis, "Romanul adolescentului miop" al lui Eliade nu imi amintesc daca l-am citit, in schimb colegii de la munca imi gasisera apelativul "Ochelarică" care imi placea ca era amuzant, eh sa vedem acum ce mai gasiti? :)) Nu ma deranjau prea rau deci, dar daca se poate si fara de ce nu?


Am descoperit in urma cu ceva ani ca exista metode prin care se poate scapa de ochelari. Nu le-am luat prea serios in seama. Apoi am cunoscut persoane care au scapat de 'inaintaşi' si nu a fost deloc complicat. Asa ca prin decembrie, dupa indelungi studii pe internet, citit sute de bloguri, postari, comentarii si cerut pareri m-am prezentat la clinica Oculus pentru un consult amanuntit in vederea unei operatii de corectare a viciilor de refractie. A durat cam 2 ore, am fost examinat cu mai multe aparate sofisticate, mi s-au pus picaturi etc. etc. si la final am avut o discutie cu dl. doctor Moraru care mi-a comunicat ca se poate efectua interventia prin metoda "implantare de lentile intraoculare in scop refractiv". Deoarece corneea mea nu era suficient de groasa nu era posibila interventia cu laserul Excimer Lasik... dar poate e mai bine asa. Aveti aici un link cu explicarea procedurilor si cu filmulete.

Cum decurge totul?

Asa ca marti de dimineata, inarmat cu o doza serioasa de optimism m-am dus sa rezolv problema. Da, aveam si ochelarii cu mine :)) Formalitatile de rutina, imi zic numele, achit, sunt intrebat cu care ochi doresc sa incep ... "ăăă pai cu dreptul" zic, intotdeauna e bine sa incepi cu dreptul.

Sa va spun cum decurge totul pas cu pas ca poate va intereseaza candva si experientele altora ajuta. Mi s-au pus niste picaturi si sunt poftit in sala, nu inainte de a primi niste botosei peste pantofi, un fel de halat peste hainele cu care eram imbracat si o boneta pe cap, deh aspecte de igiena. Apoi sunt intrebat daca am mai avut vreodata o perfuzie, "nu imi amintesc de asa ceva" deci nu; perfuzia are rolul sa scada tensiunea oculara inteleg.

Stand eu cuminte acolo pe scaun imi dau seama ca nu am deloc rabdare, daca nu am o carte, un telefon, un pliant ceva mor de plictiseala uitandu-ma pe pereti. Intre timp mi se mai pun picaturi, mi se masoara tensiunea, se da cu betadina in jurul ochiului pentru dezinfectare. Mai intra si alti pacienti care se aseaza pe scaunele de langa si urmeaza aproximativ aceleasi proceduri. Cu perfuzia in mana ma intind pe un pat, mai primesc o doza de picaturi dupa care dl. doctor imi face o anestezie locala, o injectie undeva in zona ochiului, eu cam am frica de ace ca deh din fericire n-am experiente de acest gen. Rezist eroic, cam doare, nu am apucat decat sa vad un ac pe deasupra ochiului si apoi am simtit intepatura, asta mi s-a parut cea mai dureroasa parte a zilei, dar daca practic sporturi de anduranta nu ma omoara pe mine nu ac, mai dureros ca la Maratona di Roma nu poate fi nimic.

Peste 10 minute sunt poftit in sala de operatie. Partea dreapta a fetei imi amortise de-a binelea, nu simteam nimic. Ma intind pe un pat, deasupra ochiului cu pricina vine un brat mobil si dl. doctor se apuca de treaba. Peste fata mi se pune un fel de material textil deci nu mai vad nimic cu ochiul stang. Iar cu dreptul vad trei luminite si niste instrumente pe care nu le disting bine si care mi se perinda pe acolo. Este muzica si asta imi place, nu simt mare lucru. La un moment dat parca brusc incep sa disting mai bine formele, cred ca a fost introdusa lentila aceea minune (lentila intraoculara foldabila (din silicon) se introduce in spatiul dintre cornee si iris, fiind fixata de acesta in doua puncte, diametral opuse). Apoi cateva dintre luminite dispar, apare o alta sau asa percep eu, se mai aplica niste picaturi apoi un bandaj discret peste ochi si e gata. A durat cam 7 minute.
Robocop me

Ma ridic si merg in sala alaturata unde mai astept vreo 20 de minute, timp imi care este scoasa si branula de la perfuzie impreuna cu plasturii care o fixau, iese cu tot cu par, auch ce doare, deh daca ne tragem din maimute.. Scot halatul, botoseii si boneta, imi iau geaca si imi pun ochelarii ca sa ma folosesc de ochiul stang si plec acasa. Nu doare, e doar asa o stare de disconfort ca ai un ochi acoperit. Fruntea este inca amortita de la anestezie si isi revine in vreo doua ore. Trec pe la farmacia de langa bloc si cumpar picaturile pe care urmeaza sa le pun zilele ce vor urma. Urmeaza sa revin a doua zi de dimineata pentru indepartarea bandajului si un control, urmate de aceeasi pasi pentru ochiul stang.

Ziua a trecut bine, ochiul a lacrimat putin acolo sub pansament, dar e ok, nu doare, nu nimic. A doua zi la 8 ma prezint la clinica, imi este indepartat pansamentul siii.... minune, wooow ce bine se vede!!! Pare miraculos. Sunt examinat cu un aparat, totul e in regula, mi se pun picaturi care dilata pupila si care imi vor ingreuna vederea toata ziua. A durat 15 min.

Apoi merg in cladirea alaturata pentru a "rezolva" si ochiul stang. Aceeasi procedura: mi se pun picaturi, achit, intru in sala, perfuzia, alte picaturi. Acum deja stiam la ce sa ma astept si ma infioara acul ala, dar nah un minut si trece. Pe la 10 vine dl doctor, imi spune sa privesc catre perete si imi face anestezia. Doare, spre deosebire de ziua anterioara acum imi cam amorteste juma' de gura si cateva masele, nu rau dar se simte, ma gandesc eu ca anestezicul s-a propagat si in jos.

In 5-10 minute merg in sala vecina, iarasi cele 3 luminite, vad prin fata ochiului perindandu-se diverse instrumente pe care nu le disting exact si cam doare. Impresia mea e ca anestezicul nu si-a facut foarte bine efectul, fata nu mai e la fel de amortita ca si ieri. Sunt rugat sa fixez privirea pe cele trei luminite, in cateva momente nu reusesc, ma concentrez totusi si pana la urma se termina cu bine. Se aplica bandajul, parca e mai strans ca ieri, ies din sala, mai astept 15 minute si plec acasa.

Toata ziua am o stare de disconfort, am impresia ca atunci cand clipesc genele se freaca de bandaj si nu prea imi place. Am un ochi acoperit, iar la celalalt pupila este inca mare, dilatata asa ca la apropiere nu focalizez, in schimb vad binisor la distanta. Trece si ziua asta.

Joi de dimineata vedeam mai bine cu OD, ajung la clinica unde imi este indepartat bandajul de pe OS: aceeasi senzatie de "wooow ce bine se vede", instant asa. Mi se pun din nou picaturi cu atropina care vor dilata pupilele si pentru 1-2 zile pana vor reveni voi mai avea dificultati in a focaliza pe obiectele din apropiere, de exemplu pe o carte sau pe telefonul mobil. In schimb vad la distanta, merg pe strada, e ok. Plec acasa multumit :) Seara deja citeam bine la calculator.

Va trebui sa pun picaturi de 5 ori pe zi timp de 2-3 saptamani, sa ma feresc de vant, praf, curent si sa revin peste o luna pentru un control. Vineri deja am iesit la o tura cu bicicleta prin oras ca era 1 mai si strazile erau pustii, cu niste ochelari de soare am reusit sa ma protejez de curent si de praf, duminica am facut si o alergare, iar luni nu am mai rezistat si m-am dus sa inot la bazin, am mai strans cureaua ochelarilor de inot si nu a intrat nici o picatura de apa. Hehe "i-a uite, pot vedea ceasul ala din capatul bazinului".


Cam asta fu povestirea, daca aveti ocazia incercati ca merita. Inca mai am reflexul de a duce mana la fata sa scot ochelarii seara la culcare sau cand ma spal :)) dar ma dezvat eu curand. Bye-bye sweet glasses, de acum singurii ochelari pe care ii voi mai purta vor fi de soare, de inot, de schi, dupa caz. Sau sa imi fac unii din aia cu rama mare de hipster ca asa ne denumeste presa pe astia care ne zbatem pentru salvarea Rosiei Montane, avem barba, mergem cu bicicleta si ne ducem la mare in Vama ... OMG!!! no way!

Daca va place ce cititi pe aici nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.



Delivered by FeedBurner

Comentarii

  1. salut. ce dioptrii aveai inainte de interventie si cat a costat toata treaba? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut
      mai mult de -5; costul a fost de 3500 lei/fiecare ochi, daca ar fi fost cu laser costa 2500. Pe site-ul clinicii sunt toate tarifele.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.