Marató de Barcelona - si am zdrobit recordul

Am alergat duminica in capitala Catalunyei si am reusit un timp de 3:39:19 (3 ore, 39 de minute, 19 secunde) la care nici nu aveam  curajul sa ma gandesc in aceasta perioada a "carierei" mele de amator, rezultatul obtinut imi pare ireal chiar si acum, la cateva zile dupa cursa, is this me?! Ma bucur ca stafeta Dacilor Sprinteni a fost ridicata cu inca un nivel si sper ca ea sa fie dusa si mai sus, Meme incerci la Paris? Buri, hai cu Clujul!



Programul de antrenament configurat pe myAsics, pe care il urmez pentru pregatirea fiecarui maraton (daca vreti detalii dati un semn) imi previziona un timp de 3:48 bazandu-se pe faptul ca in  octombrie la MIB alergasem 3:57 si evident ca imi dadea la mai bine. Numai ca nu am respectat acest program intru totul din motive diverse, cum ar fi o accidentare in noiembrie-decembrie care m-a tinut 6 saptamani pe bara de am crezut ca innebunesc, plus ca a fost iarna si deh, mai gheata, mai mocirla, in fine iarna nu-i ca vara. In schimb am inceput sa fac antrenamente de inot si de bicicleta, micsorand considerabil numarul km alergati. Au fost totusi trei alergari pe saptamana in ultimele doua luni, inclusiv long runs de 28 si 32 de km la care m-am miscat binisor. Consider ca timpul bun alergat duminica la Barcelona se datoreaza tocmai combinatiei inot-bicicleta-alergare, sporturi care se completeaza foarte bine si care m-au adus la momentul acesta intr-o forma sportiva in care nu am fost vreodata. Traiasca Zeul Triatlon!

3...2...1 START

Am plecat cam din spate, din zona a 4-a destinata celor cu timpi declarati la inscriere in intervalul 3:45 - 4 ore. Au fost peste 19.000 de alergatori si pentru a nu se crea imbulzeala startul s-a dat separat pentru fiecare sector cu cateva minute decalaj intre doua starturi consecutive, astfel ca eu am inceput sa alerg la 12 minute dupa ce au plecat primii concurenti. Atmosfera frumoasa, soare si vreo 8 grade, muzica buna in difuzoare deci nu ma pot abtine si plec tare, cu un ritm de sub 5 minute/km. Fac ceva slalom pana prind un culoar bun pe langa bordura si ii depasesc lejer pe pacemaker-ii de 4 ore. De acum sunt linistit, nu aveam vreun obiectiv anume pentru ca mie primavara maratoanele nu imi priesc (cel putin pana primavara asta :)) dar sub 4 ore ziceam ca e de bun-simt.


Ma simt confortabil si mentin acelasi ritm. M-am gandit de cateva ori daca nu ar trebui sa cobor putin viteza si sa fac o cursa constanta, nu sa rup pisica in doua la inceput si sa agonizez pe final sleit de puteri, caci medie sub 5:30 min/km n-am avut vreodata pe 42 de km. Dar nu, ma simt bine, de ce as trage frana daca nu gafai si am pulsul jos? Ma uit rar la ceas pentru ca nu vreau sa ma stresez si ma bucur de spectacolul creat de oamenii de pe margine, de band-urile care canta live pe trotuare si de un oras pe care il consider superb.

Avem puncte de alimentare la fiecare 2,5 km insa nu iau apa chiar la toate, uneori iau doar cate o gura pentru ca nu simt nevoia, ma hidratasem din plin cu o zi inainte. Trec 10 km in 51 de minute, e bine, am deja 9 minute castigate pentru un final sub 4 ore. Traseul e destul de valurit, tot urca si coboara, dar inclinatia nu e mare si parca ne prinde bine caci ne scoate din monotonie.


La un moment dat zaresc la 50 m in fata mea niste steaguri si imi dau seama ca trebuie sa fie pacer-ii de 3:45 ore. Hmmm, chiar asa? Nu trag nebuneste dar ii ajung in scurta vreme si stau 10 minute in spatele lor de parca mi-ar fi rusine sa ii intrec. E totusi cam aglomeratie in zona, sunt destui oameni care alearga cu ei asa ca ma las in dreapta si ma scurg pe langa ei. "Visam frumos, in culori, asa ca ma bag din nou cu capul in nori" - versuri FF.

Termin primii 21 de km in 1h 48min, aproape de recordul meu la semimaraton stabilit in septembrie la Plevna. Hehe atunci eram cam epuizat dupa cursa, acum mai am de alergat inca pe atat si ma simt fresh.

Mai iau un gel si ii dau bataie, simt pentru prima data ca muschii incep sa se incordeze. Am consumat cate un gel High5 la fiecare 45 de minute si mi-a prins bine caci nu am simtit nici o clipa senzatia ca as vrea sa ma opresc sau sa merg cateva zeci de metri pentru relaxare, e si asta o premiera. Vine o portiune in linie dreapta pe Diagonal Mar dupa care intoarcem pe aceeasi strada, ma petrec deci cu iepurii de 3:45 care au cam 2 minute in spate dupa calculele mele; si au plecat si mai devreme, din zona 3, deci s-ar mai adauga ceva. Doar de-as tine ca mai mult de 32 de km nu am mai alergat din octombrie.


Trec de km 30, trec de 32, hai ca mai sunt 10, trei ture de IOR cum ar veni, mare branza. Gandul imi zboara la Ironman si imi zic ca de fapt ma antrenez tocmai pentru a depasi aceste momente cand sunt mai obosit, acolo voi face maratonul dupa 180 de km de ciclism, plus 3800 m inot. Imi zic ca nu ma las, voi termina si am zile intregi sa ma odihnesc, hai inca juma' de ora!, mai bag un gel, mai iau cateva guri de apa si imi pun castile pentru prima data, muzica imi da acea euforie si nu ma lasa sa slabesc ritmul, era pornita inca dinainte de start, dar pana acum nu am simtit nevoia de booster. Canta chiar Folk Frate, nu se putea mai potrivit, imi gasesc si cativa iepuri, sunt doua fete tinere care chiar au ritm desi n-ai zice ca sunt maratoniste si inca trei alergatori imbracati cu tricouri in steagul catalan, care ma chinuie si tin dupa ei. Mai am si doi britanici dupa care m-am ghidat de vreo 10 km si pe care nu ii las nici in ruptul capului sa ma piarda.

Trec de km 35, 37, mai am 5. Intram in zona centrala unde sunt multi spectatori care ajuta, bat palma cu copiii,.inca un gel, imping tare si ii ajung pe catalanii pe care ii scapasem de o vreme. Sunt inca fresh, maratonul asta va fi chiar usor. Km 40, ma uit la ceas si calculez ca daca tin aceeasi viteza am sanse chiar sub 3:40h, e psihologic si iti da o doza suplimentara de satisfactie ca timpul final sa coboare catusi de putin sub pragurile astea rotunde.

Ultimul km ne duce spre Placa Espana, se vad cele doua coloane, accelerez si ii las in urma pe catalanii mei (gratias seniore e seniorita) si incerc sa ma strecor prin culoarul stramt creat de spectatori. Nu am loc, sunt grabit, mai ca as sari peste cei din fata, vad marcajul cu 42 km si imi dau seama ca maratonul meu va avea cu 200m mai mult ca distanta standard din cauza pendularilor. Dezleg steagul tricolor de la centura si il ridic deasupra capului pe ultima suta trecand astfel linia de finish si oprind cronometrul la 3:39:19!!! Fabulos!


Ma intalnesc cu mister Costica Anghel care sosise de doua minute, realizand de asemenea PB. Sunt asa de bucuros ca nici nu stiu cum sa ma bucur :)) Predau chipul si imi primesc binemeritata medalie dupa care incerc sa fac niste genuflexiuni si sa intind nitel muschii, ah ce greu e :) Dar pentru un record imbunatatit cu 18 minute chiar merita, si parca nici nu a fost asa de greu, m-am simtit bine, sunt in forma. Deci vorba lui Octy, pentru un maraton reusit pedalati cat mai mult :)) (si mai si inotati, as zice eu).

Cateva statistici:
• Timp final: 03:39:19
• Primii 21 km: 01:48:29
• Urmatorii 21 km: 01:50:50
• Pace (ritm): 00:05:12
• Viteza: 11.54 km/h
• Locul in clasamentul general: 5506
• Locul in categoria Sub-35-ani: 1316
• Am alergat fiecare segment de 5 km undeva intre 25min 15s si 27min6 sec si nu am reusit negattive split, a doua jumatate a cursei avand cu 2 minute mai mult ca prima, dar nu-i bai, sunt totusi aproximativ egali timpii la asemenea distanta.
• Filmuletele din cursa sunt aici, urmariti tricoul cu Romania.


Ca si organizare pot spune ca maratonul a fost impecabil, cum ma si asteptam de fapt pentru o cursa aflata la editia 37 intr-o tara dezvoltata; am avut puncte de hidratare la fiecare 2,5 km si geluri Gu (foarte bune, e prima data cand le incerc) la vreo trei puncte, voluntari, traseu frumos, oras frumos. Un singur aspect mai slab: sa nu va asteptati ca la maratoanele mari sa primiti in kit mai mult de un tricou (aici a fost Asics, neatractiv ca si culoare sau imprimeu), un rucsac de panza si hartii cu reclame; e asemanator cu ce avem la MIB, departe de curse mult mai mici precum Maraton Cluj, Hercules, Apuseni, MPC, Triatlon Tulcea etc. Nu m-a surprins nici medalia, dar asta conteaza mai putin, a fost o cursa frumoasa la care merita sa participati daca aveti ocazia :)

Nu uitati sa dati like paginii de Facebook pentru a afla noutati sau introduceti adresa de email in casuta de mai jos pentru a va abona la newsletter.

photo credits: Marato de Barcelona Facebook page, exploretravel.ro 




Delivered by FeedBurner

Comentarii